crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 397331

Zbornik radova

Autori: Kunda, Ivana
Naslov: Regionalna suradnja u području građanskog sudskog postupka s međunarodnim obilježjem: praksa hrvatskih sudova u primjeni Haških i dvostranih konvencija
( Regional Cooperation in the Field of Civil Proceedings with a Cross-Border Element: The Practice of Croatian Courts in Applying the Hague and Bilateral Conventions )
Izvornik: Međunarodna konferencija: Regionalna suradnja u oblasti građanskog sudskog postupka sa međunarodnim elementom / Šaula, Valerija (ur.). - Banja Luka : Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci , 2009. 107-139 (ISBN: 978-99938-50-36-6).
Skup: Međunarodna konferencija: Regionalna suradnja u oblasti građanskog sudskog postupka sa međunarodnim elementom
Mjesto i datum: Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 16-18.10.2008.
Ključne riječi: međunarodna pravna pomoć; haške konvencije; dvostrane konvencije; uručivanje pismena; izvođenje dokaza
( international legal assistance; the Hague Conventions; bilateral conventions; service of documents; taking of evidence )
Sažetak:
Svrha ovog članka je prikazati i analizirati rješenja usvojena u okviru haških i dvostranih konvencija na snazi između država u regiji, koje se odnose na dva aspekta međunarodne pravne pomoći, uručivanje pismena i izvođenje dokaza. Pored šest dvostranih međunarodnih ugovora koje je Republika Hrvatska sklopila s susjednim i državama u regiji, posebno se proučavaju i Haška konvencija o građanskom sudskom postupku iz 1954. godine i Haška konvencija o dostavljanju u inozemstvo sudskih i izvansudskih pismena u građanskim i trgovačkim stvarima iz 1965. godine. Raščlamba razotkriva neke tendencije i pitanja ključna za učinkovito ostvarivanje zaštite subjektivnih prava na kojima autorica zasniva njezine opće zaključke o povišenju razine sudske suradnje među državama u regiji.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 115-1151212-2638
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Pravo
Puni text rada: 397331.Kunda-Regionalnasuradnja-Haskekonvencije-published.pdf (tekst priložen 19. Srp. 2012. u 13:12 sati)
Upisao u CROSBI: ikunda@pravri.hr (ikunda@pravri.hr), 1. Lip. 2009. u 14:01 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4