crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 444131

Časopis

Autori: Jugović, Alen; Debelić, Borna; Lončar, Slavko
Naslov: Izdavanje obveznica kao instrumenta pribavljanja financijskih sredstava za potrebe razvoja i unapređenja poduzeća
( Issuing bonds of company as an instrument for obtaining financial assets for the purpose of it's development and improvement )
Izvornik: Pomorstvo (1332-0718) 23 (2009), 2; 441-458
Vrsta rada: pregledni rad
Ključne riječi: instrumenti financiranja; poduzetništvo; brodarstvo; obveznice; tržište; privatizacija; Jadrolinija d.d.
( financing instruments; entrepreneurship; shipping; bonds; market; privatisation; Jadrolinija d.d. )
Sažetak:
Održavanje kontinuiteta poslovanja, te njegov razvoj i unapređenje, zahtijevaju financijska sredstva koje poduzeće može pribaviti iz vlastitih ili iz tuđih izvora. U ovom znanstvenom radu provedena je analiza pribavljanja financijskih sredstava iz tuđih izvora, a za potrebe razvoja i unapređenja poslovanja poduzeća. Nakon toga dobiveni zaključci su se testirali na primjeru poduzeća Jadrolinija d.d. Metodologija znanstvenog rada obuhvaća analizu i usporedbu raznih vanjskih izvora financiranja, pri čemu je posebna pozornost posvećena izdavanju obveznica kao instrumenta pribavljanja financijskih sredstava za potrebe razvoja i unapređenja poslovanja Jadrolinije d.d. Svrha ovog znanstvenog rada je provesti komparaciju mogućih vanjskih oblika financiranja poduzeća Jadrolinija d.d., a s ciljem da se postavi metodologija koju će moći koristili i ostala poduzeća prilikom donošenja odluke o financiranju poduzeća iz vanjskih izvora. Rezultati istraživanja upućuju na činjenicu da pribavljena financijska sredstva putem emisije obveznica, za razliku od ostalih instrumenata financiranja, omogućavaju snažniji zamah u povećanju efikasnosti i efektivnosti poslovanja, ali uz uvjet da ono mora biti dugoročno održivo. Navedene zaključke potvrđuju i svjetska iskustva koja ukazuju na činjenicu da je potrebno kontinuirano razvijati strateške planove daljnjeg razvoja utemeljene na realnoj tržišnoj osnovi i mogućnostima pribavljanja sredstava iz vanjskih izvora uz uvažavanje tržišnih specifičnosti i zakonitosti.
Projekt / tema: 112-1121722-3308
Izvorni jezik: HRV-ENG
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Ekonomija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Izdavanje obveznica kao instrumenta pribavljanja financijskih sredstava za potrebe razvoja i unapređenja poduzeća
Upisao u CROSBI: ajugovic@pfri.hr (ajugovic@pfri.hr), 12. Vel. 2010. u 14:39 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4