crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 662784

Ostalo

Autori: Kunda, Ivana; Vrbljanac, Danijela
Naslov: Predmet C-220/88 Dumez France SA i Tracoba SARL protiv Hessische Landesbanke i drugih
( Case C-220/88 Dumez France SA and Tracoba SARL v Hessische Landesbank and others )
Izvornik: Uredba Bruxelles I: izazovi hrvatskom pravosuđu (ur. Tomljenović, Vesna ; Kunda, Ivana), Pravni fakultet u Rijeci, str. 245.-252.
Vrsta: Prijevod sudske odluke
Godina: 2012
Ključne riječi: Konvencija o nadležnosti i ovrsi presuda; posebne nadležnosti; nadležnost u izvanugovornim stvarima i stvarima iz kvazidelikata; mjesto u kojem je nastupio štetni događaj; mjesto u kojem je nastala šteta; mjesto nastanka štete koju je pretrpjela treća osoba uslijed štete koju je pretrpio izravni oštećenik; isključenje
( Convention on jurisdiction and the enforcement of judgments; Special jurisdictions; Jurisdiction in tort; delict or quasi-delict; Place where the harmful event occurred; Place where the damage occurred; Place of occurrence of damage suffered by a third party through damage sustained by the immediate victim; Exclusion )
Sažetak:
Izraz „mjesto u kojem je štetni događaj nastupio“ sadržan u članku 5. stavku 3. Konvencije od 27. rujna 1968. o nadležnosti i ovrsi odluka u građanskim i trgovačkim stvarima, može upućivati na mjesto u kojem je šteta nastala, ali navedeni pojam se može shvatiti tako da naznačuje samo mjesto u kojem je štetna radnja koja povlači odgovornost za delikt ili kvazidelikt, izravno proizvela svoje štetne učinke po osobu koja je izravni oštećenik te radnje. Prema tomu, pravilo o nadležnosti propisano tim člankom ne može se tumačiti tako da dopušta tužitelju, koji potražuje naknadu štete za koju tvrdi da je posljedica povrede koju su pretrpjele druge osobe koje su izravni oštećenici štetne radnje, pokretanje postupka protiv štetnika pred sudovima mjesta u kojem je on ustanovio štetu na njegovoj imovini.
Projekt / tema: 115-1151212-2638
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Pravo
Upisao u CROSBI: Ivana Kunda (ikunda@pravri.hr), 10. Pro. 2013. u 11:21 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4