crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 662793

Ostalo

Autori: Kunda, Ivana; Vrbljanac Danijela
Naslov: Predmet C-391/95 Van Uden Maritime BV, poslujući kao Van Uden Africa Line protiv Komanditgesellschafta in Firma Deco-Line i drugih
( Case C-391/95 Van Uden Maritime BV, trading as Van Uden Africa Line v Kommanditgesellschaft in Firma Deco-Line and Another )
Izvornik: Uredba Bruxelles I: izazovi hrvatskom pravosuđu (ur. Tomljenović, Vesna ; Kunda, Ivana), Pravni fakultet u Rijeci, str. 253.-266.
Vrsta: Prijevod sudske odluke
Godina: 2012
Ključne riječi: Konvencija o nadležnosti i ovrsi presuda; nadležnost u stvarima koje se odnose na ugovor; nadležnost za određivanje privremenih mjera ili mjera osiguranja; meritum spora podvrgnut arbitraži; mjera kojom se nalaže privremeno plaćanje
( Convention on Jurisdiction and the Enforcement of Judgments; Jurisdiction in matters relating to a contract; Jurisdiction to order provisional or protective measures; substance of the dispute subject to arbitration; Measure ordering an interim payment )
Sažetak:
1. Ispravnim tumačenjem članka 5. točke 1. Konvencije od 27. rujna 1968. o nadležnosti i ovrsi presuda u građanskim i trgovačkim stvarima, koja je izmijenjena Konvencijom od 9. listopada 1978. o pristupanju Kraljevine Danske, Irske i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Konvencijom od 25. listopada 1982. o pristupanju Helenske Republike, sud koji bi bio nadležan prema toj odredbi također je nadležan za određivanje privremenih mjera ili mjera osiguranja bez potrebe ispunjavanja bilo kakvih dodatnih pretpostavki. Međutim, kada su strane valjano isključile nadležnost sudova za spor koji nastaje iz ugovora i uputile rješavanje toga spora arbitraži, samo temeljem članka 24. Konvencije sud može biti ovlašten odrediti takvu mjeru, jer to ne može učiniti kao sud nadležan za meritum spora. S tim u vezi, kada se predmet zahtjeva za određivanje privremene mjere odnosi na pitanje koje ulazi u polje primjene ratione materiae Konvencije, primjenjuje se ta Konvencija i njezinim člankom 24. može se povjeriti nadležnost sudu pred kojim je podnesen taj zahtjev, čak i ako je već pokrenut ili može biti pokrenut postupak o meritumu predmeta, te čak i ako se taj postupak ima voditi pred arbitrima. 2. Određivanje privremenih mjera ili mjera osiguranja osnovom članka 24. Konvencije od 27. rujna 1968. uvjetovano je, između ostaloga, postojanjem stvarne veze između predmeta zahtijevanih mjera i mjesne nadležnosti suda države ugovornice pred kojim se zahtijeva određivanje tih mjera. Mjera kojom se nalaže privremeno plaćanje ne predstavlja privremenu mjeru u smislu članka 24. Konvencije od 27. rujna 1968., osim, prvo, ako je povrat isplate tuženiku zajamčen u slučaju da je tužitelj neuspješan glede merituma svojeg tužbenog zahtjeva, i drugo, ako se zahtijevana mjera odnosi na pojedinačne dijelove tuženikove imovine koji se nalaze ili ih treba pronaći u granicama mjesne nadležnosti suda pred kojim je podnesen zahtjev.
Projekt / tema: 115-1151212-2638
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Pravo
Upisao u CROSBI: Ivana Kunda (ikunda@pravri.hr), 10. Pro. 2013. u 11:27 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4