crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 662832

Ostalo

Autori: Kunda, Ivana; Vrbljanac, Danijela
Naslov: Predmet C-104/03 St. Paul Dairy Industries NV protiv Unibela Exsera BVBA
( Case C-104/03 St. Paul Dairy Industries NV v Unibel Exser BVBA )
Izvornik: Uredba Bruxelles I: izazovi hrvatskom pravosuđu (ur. Tomljenović, Vesna ; Kunda, Ivana), Pravni fakultet u Rijeci, str. 313.-333.
Vrsta: Prijevod sudske odluke
Godina: 2012
Ključne riječi: Konvencija o nadležnosti i ovrsi presuda; nadležnost za određivanje privremenih mjera; uključujući mjere osiguranja; saslušanje svjedoka kako bi se tužitelju omogućilo odlučivanje o pokretanju postupka
( Convention on Jurisdiction and the Enforcement of Judgments; Jurisdiction to order provisional; including protective; measures; Hearing of witnesses to enable the applicant to decide whether to bring proceedings )
Sažetak:
Članak 24. Konvencije od 27. rujna 1968. o nadležnosti i ovrsi presuda u građanskim i trgovačkim stvarima, koja je izmijenjena Konvencijom od 9. listopada 1978. o pristupanju Kraljevine Danske, Irske i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Konvencijom od 25. listopada 1982. o pristupanju Helenske Republike, Konvencijom od 26. svibnja 1989. o pristupanju Kraljevine Španjolske i Portugalske Republike i Konvencijom od 29. studenoga 1996. o pristupanju Republike Austrije, Republike Finske i Švedske Kraljevine mora se tumačiti tako da se mjera, kojom se određuje saslušanje svjedoka kako bi tužitelj odlučio o tome hoće li pokrenuti postupak, odredio bi li tužbeni zahtjev bio čvrsto osnovan te procijenio važnost dokaza koji bi mogli biti izvedeni s tim u vezi, nije obuhvaćena pojmom „privremene mjere, uključujući i mjere osiguranja“. U nedostatku bilo kojeg drugog opravdanja osim interesa podnositelja, određivanje takve mjere ne slijedi cilj nadležnosti propisane kao odstupanja od članka 24. Konvencije, a koji je sprječavanje uzrokovanja gubitaka strankama kao posljedice dugih odgoda svojstvenih svakom međunarodnom postupku i očuvanje pravnog ili stvarnog stanja kako bi se zaštitila prava čije ostvarivanje se inače traži pred sudom nadležnim za odlučivanje o meritumu spora.
Projekt / tema: 115-1151212-2638
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Pravo
Upisao u CROSBI: Ivana Kunda (ikunda@pravri.hr), 10. Pro. 2013. u 11:47 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4