crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 720347

Časopis

Autori: Mikolašević, Ivana; Lukenda, Vesna; Orlić, Lidija; Sladoje-Martinović, Branka; Vuksanović-Mikuličić, Sretenka; Anić, Kata; Mavrinac, Vojko; Jakopčić, Ivan; Krbavac, Dragana; Rački, Sanjin
Naslov: NEPREPOZNATA CELIJAKIJA U BOLESNIKA S BUBREŽNIM TRANSPLANTATOM – PRIKAZ SLUČAJA I PREGLED LITERATURE
( UNRECOGNIZED COELIAC DISEASE AS A CAUSE OF DIARRHEA IN RENAL TRANSPLANT RECIPIENT: CASE REPORT AND REVIEW OF THE LITERATURE )
Izvornik: Acta medica Croatica. Supplement (1331-1638) 68 (2014); 180-184
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: transplantacija; proljevi; celijakija
( transplantation; diarrhea; coeliac disease )
Sažetak:
Celijakija je česta kronična autoimunosna bolest koja je karakterizira doživotnom nepodnošljivost glutena u genski predisponiranih osoba. Prikazujemo slučaj bolesnika s bubrežnim transplantatom kojem je dijagnosticirana celijakija. Radi se o bolesniku nositelju bubrežnog transplantata kojem je 2007.g transplantiran bubreg od umrle osobe u KBC Rijeka zbog završnog stadija bubrežne bolesti uzrokovanoj adultnom policističnom bolesti bubrega. U više navrata obrađivan radi mršavljenja, proljeva, pogoršanja funkcije transplantata, a potom i psihičkih poremećaja. Tijekom dvogodišnjeg razdoblja, višekratno je u bolesnika učinjena ekstenzivna obrada kojom se nije utvrdio infektivni uzrok navedenih tegoba, kao niti maligna bolest. Učinjen je i probir na neuroendokrine tumore, te u prvom navratu i ezofagogastroduodenoskopija (EGDS) koja je bila uredna. Tijekom prve EGDS nisu uzete biopsije duodenalne sluznice, makroskopski sluznica je djelovala uredno. Tijekom posljednjeg boravka u ožujku ove godine učinjena je ponovna EGDS s biopsijama sluznice duodenuma i dobiveni patohistološki nalaz govori u prilog uznapredovanih promjena u smislu celijakije po Marshal klasifikaciji III A. Nakon postavljanja dijagnoze, uvedena je stroga bezglutenska dijeta, uz regresiju ranije opisivanih tegoba. Opisani slučaj ukazuje na činjenicu da u bolesnika nositelja bubrežnog transplantata s proljevima treba osim infektivnih i malignih bolesti koji su komplikacija imunospuresivne terapije misliti i na celijakiju.
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: NEPREPOZNATA CELIJAKIJA U BOLESNIKA S BUBREŽNIM TRANSPLANTATOM – PRIKAZ SLUČAJA I PREGLED LITERATURE
Upisao u CROSBI: Sanjin Rački (sanjin.racki@uniri.hr), 13. Lis. 2014. u 23:23 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4