crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 720371

Zbornik radova

Autori: Anić, Kata; Mikolašević, Ivana; Sladoje-Martinović, Branka; Lukenda, Vesna; Rački, Sanjin; Mavrinac, Vojko; Mijandrušić-Sinčić, Brankica; Orlić, Lidija
Naslov: NEPREPOZNATA CELIJAKIJA U BOLESNIKA SA BUBREŽNIM TRANSPLANTATOM – PRIKAZ SLUČAJA
( UNRECOGNIZED COELIAC DISEASE AS A CAUSE OF DIARRHEA IN RENAL TRANSPLANT RECIPIENT: CASE REPORT AND REVIEW OF THE LITERATURE )
Izvornik: Acta Medica Croatica (Suplement 2) / Rački, Sanjin (ur.). - Zagreb :
ISSN: 1331-1638
Skup: 7. Hrvatski kongres nefrologije, dijalize i transplantacije s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum: Pula, Hrvatska, 10.-12. listopada 2014.
Ključne riječi: transplantacija; proljevi; celijakija
( transplantation; diarrhea; coeliac disease )
Sažetak:
UVOD: Celijakija je česta kronična autoimunosna bolest koja se javlja u 1% zapadne populacije, a karakterizira je doživotna nepodnošljivost glutena u genski predisponiranih osoba. Bolest ima vrlo šarenu kliničku sliku, može se očitovati u bilo kojoj životnoj dobi, a mogu nastupiti teške komplikacije ako se ne liječi. Zlatni standard u postavljanju dijagnoze celijakije u odrasloj populaciji je patohistološka verifikacija atrofije tankog crijeva iako su serološki testovi (protutijelo na tkivnu transglutaminazu, antiendomizijsko protutijelo) prvi korak u identifikaciji potencijalnih bolesnika. Prikazujemo slučaj bolesnika s bubrežnim transplantatom, koji se u posttransplantacijskom periodu manifestirao s kliničkom slike gubitka tjelesne težine, proljeva, pogoršanja funkcije transplantata, te i psihičkih poremećaja. PRIKAZ SLUČAJA: Radi se o bolesniku nositelju bubrežnog transplantata od 2007., osnovna bubrežna bolest je policistična bolest bubrega. Bolesniku je transplantiran bubreg od umrle osobe 2.2.2007.u KBC Rijeka. Krize odbacivanja kao i infekcija nije imao. U više navrata obrađivan radi mršavljenja, proljeva, pogoršanja funkcije transplantata, a potom i psihičkih poremećaja. Tijekom dvogodišnjeg razdoblja, višekratno je u bolenika učinjena ekstenzivna obrada kojom se nije utvrdio infektivni uzrok navedenih tegoba, kao niti maligna bolest. Učinjen je i probir na neuroendokrine tumore, te u prvom navratu i ezofagogastroduodenoskopija (EGDS), koja je bila uredna. Tijekom prve EGDS nisu uzete biopsije duodenalne sluznice, makroskopski sluznica je djelovala uredno. Tijekom posljednjeg boravka u ožujku ove godine učinjena je ponovna EGDS s biospijama sluznice duodenuma i dobiveni patohistološki nalaz govori u prilog uznapredovalih promjena u smislu celijakije po Marshal klasifikaciji III A. Ranije učinjeni probir na celijakiju (anti-tTG), je došao negativan, a što je najvjerojatnije posljedica činjenice da su IgA antitijela bila niskih vrijednosti. Nakon postavljanja dijagnoze, uvedena je stroga bezglutenska dijeta, uz regresiju ranije opisivanih tegoba. ZAKLJUČAK: Opisani slučaj ukazuje na činjenicu da u bolesnika nositelja bubrežnog transplantata s proljevima treba osim infektivnih i malignih bolesti koji su komplikacija imunospuresivne terapije misliti i na celijakiju. Celijakija je najčešća kronična bolest probavne cijevi u odrasloj dobi, ali zbog nespecifičnih simptoma i nepoznavanja prirode bolesti većina bolesnika u svijetu još se dijagnosticira sa zakašnjenjem ili pak ostaje nedijagnosticirana.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti
Upisao u CROSBI: Sanjin Rački (sanjin.racki@uniri.hr), 14. Lis. 2014. u 01:22 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4