crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 720584

Zbornik radova

Autori: Jelić-Pranjić, Ita; Mikolašević, Ivana; Orlić, Lidija; Colić, Marina; Murgić, Enola; Devčić, Bosiljka; Babić, Vesna; Rundić, AnaMarija; Madžar, Barbara; Rubčić, Ivana; Rački, Sanjin
Naslov: Diferencijalna dijagnoza peritonitisa u bolesnika na peritonejskoj dijalizi : prikaz slučaja
( Diferential diagnosis of peritonitis in patients that are on chronic peritoneal dialysis : case report )
Izvornik: 7. hrvatski kongres nefrologije, dijalize i transplantacije s međunarodnim sudjelovanjem : knjiga sažetaka ; u: Acta Medica Croatica 68 (2014) S2 / Rački, Sanjin (ur.). - Zagreb :
ISSN: 1331-1638
Skup: Hrvatski kongres nefrologije, dijalize i transplantacije s međunarodnim sudjelovanjem (7 ; 20149
Mjesto i datum: Pula, Hrvatska, 10.-12.10.2014.
Ključne riječi: peritonejska dijaliza ; komplikacije ; peritonitis
( peritoneal dialysis ; complications ; peritonitis )
Sažetak:
U bolesnika koji se liječe peritonejskom dijalizom (PD) razlikujemo dvije vrste peritonitisa ; peritonitis povezan s postupcima primjene peritonejske dijalize i sekundarni (enterični) peritonitis. U svakodnevnoj kliničkoj praksi nužno je razlikovati ova dva oblika peritonitisa s obzirom na sasvim drugačiji pristup u liječenju i lošiji ishod udružen s sekundarnim oblicima peritonitisa. No, često je teško razlikovati ove dvije vrste peritonitsa. Prikazali smo slučaj bolesnice koja je zbog završnog stadija bubrežnog zatajenja liječena postupcima automatizirane peritonejske dijalize (APD) koja se prezentirala simptomima peritonitisa. Uzrok peritonitisa bio je spontano napuknuće slezene. Radi se o 60-godišnjoj bolesnici kojoj je u travnju 2014. u KBC-u Rijeka radi završnog stadija kronične bubrežne bolesti započeto nadomještanje bubrežne funkcije postupcima peritonejske dijalize. Bolesnica je educirana za samostalno provođenje automatizirane peritonejske dijalize (APD). Bubrežno zatajenje posljedica je metastaza u bubrezima. Naime, bolesnici je 2003. učinjena disekcija vrata zbog adenoidnocističnog karcinoma žlijezda slinovnica. Dana 05.07.2014. bolesnica je došla u hitni medicinski trakt (HMT) KBC Rijeka. Tri do četiri dana prije dolaska u HMT bolesnica je imala tupe bolove po cijelom abdomenu. Na dan prijema pojavili su se jaki bolovi difuzno po abdomenu s punktum maksimum u epigastriju i lijevom hemiabdomenu. Tegobe su bile praćene mučninom, povraćanjem, proljevastim stolicama, tresavicama i povišenom tjelesnom temperaturom do 39º C. U fizikalnom statusu bolesnica je bila blijeda, tahikardna, krvni tlak je bio 180/90 mmHg, febrilna 39 C. Stjenka abdomena je bila tvrda, bolna difuzno na palpaciju, ali najjače u lijevom hemiabdomenu, peristaltika je bila nečujna. U laboratorijskim nalazima leukociti su bili 11 x 109, a C-reaktivni protein 8, 4 mg/L. Učinjena je nativna snimka abdomena u stojećem položaju koja je pokazala srpove zraka ispod oba ošita. Obzirom na navedeno bolesnica je „istočena“, a dijalizat je bio lagano zamućen s nešto fibrina. Leukociti u dijalizatu bili su 8, 4 x 109. Amilaze u dijalizatu su bile uredne. Nakon što se bolesnica istočila ponovljena je nativna snimka abdomena u stojećem položaju koja je pokazala regresiju prvotnog nalaza, uz minimalan srp zraka ispod lijevog rebrenog luka. Konzultiran je digestivni kirurg. Radna dijagnoza bila je perforacija ulkusa duodenuma ili želuca. Učinjena je laparotomija, kojom se verificira napuknuće slezene, te je učinjena splenektomija. Tijekom operacije sačuvan je peritonejski kateter, a postoperativno bolesnica se do oporavka liječi postupcima hemodijalize. Kao što je iz opisanog slučaja vidljivo, diferencijalna dijagnoza peritonitisa povezanog s PD-om i sekundarnih oblika peritonitsa u kliničkoj praksi je ponekad teška.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti
Upisao u CROSBI: Sanjin Rački (sanjin.racki@uniri.hr), 14. Lis. 2014. u 23:02 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4