crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 744767

Časopis

Autori: Pleadin, Jelka; Krešić, Greta; Barbir, Tina; Petrović, Marinko; Milinović, Ines; Kovačević, Dragan
Naslov: Promjene u osnovnom nutritivnom i masno- kiselinskom sastavu tijekom proizvodnje Slavonskog kulena
( Changes in basic nutrition and fatty acid composition during production of „Slavonski kulen“ )
Izvornik: Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVI (2014), 6; 487-492
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: nutritivni sastav ; sastav masnih kiselina ; proizvodnja ; Slavonski kulen
( nutritional composition ; fatty acid composition ; production ; „Slavonski kulen“ )
Sažetak:
Cilj istraživanja bio je ispitati promjene u osnovnom kemijskom sastavu i sastavu masnih kiselina Slavonskog kulena tijekom proizvodnog procesa. Tijekom proizvodnje uzimani su uzorci kulena (n=30) 1. dan (sirovi kulen/nadjev) i tijekom procesa zrenja (30., 60., 90. i 120. dan) te su provedene kemijske analize osnovnog nutritivnog sastava i sastava masnih kiselina. Promjene osnovnog kemijskog sastava Slavonskog kulena po fazama proizvodnog procesa bile su u skladu s literaturnim podacima. U gotovim proizvodima utvrđen je omjer n-6/n-3 masnih kiselina od 7, 61±0, 62, MUFA/SFA od 1, 04±0, 08 te PUFA/SFA od 0, 20±0, 02, što su omjeri masnih kiselina karakteristični za proizvode od svinjskog mesa. Istraživanjem je utvrđeno da proces fermentacije te tromjesečnog zrenja Slavonskog kulena nema značajniji utjecaj (P>0, 05) na omjer n-6/n-3 masnih kiselina, dok su za ostale skupine masnih kiselina odnosno njihove omjere, u pojedine dane tijekom proizvodnog procesa, određene statistički značajne razlike (P<0, 05).
Izvorni jezik: HRV-ENG
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Biotehnologija,Prehrambena tehnologija
URL Internet adrese: https://hrcak.srce.hr/file/255135
https://hrcak.srce.hr/file/255134
https://hrcak.srce.hr/172894
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Promjene u osnovnom nutritivnom i masno- kiselinskom sastavu tijekom proizvodnje Slavonskog kulena
Upisao u CROSBI: Jelka Pleadin (pleadin@veinst.hr), 29. Pro. 2014. u 11:41 sati
Napomene:
Osim na hrvatskom i engleskom jeziku sažetak rada je preveden i na njemački, talijanski i španjolski jezik.



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4