crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 782498

Časopis

Autori: Pleadin, Jelka; Vahčić, Nada; Malenica Staver, Mladenka; Krešić, Greta; Bogdanović, Tanja; Lešić, Tina; Raspović, Ivana; Kovačević, Dragan
Naslov: Sezonske varijacije u sastavu masnih kiselina Istarskog i Dalmatinskog pršuta
( Seasonal variations in fatty acids composition of Istrian and Dalmatian prosciutto )
Izvornik: Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 17 (2015), 5; 428-434
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: sastav masnih kiselina ; sezonske varijacije ; Istarski pršut ; Dalmatinski pršut ; SFA ; MUFA i PUFA
( fatty acid composition ; seasonal variations ; Istrian prosciutto ; Dalmatian prosciutto ; SFA ; MUFA and PUFA )
Sažetak:
U ovom radu istraživane su sezonske varijacije u sastavu zasićenih (SFA), jednostruko nezasićenih (MUFA) i višestruko nezasićenih (PUFA) masnih kiselina Istarskog i Dalmatinskog pršuta. Uzorci pršuta, proizvedeni prema tradicionalnim recepturama i pomoću tradicionalnih tehnologija, od strane različitih proizvođača iz Istre (n = 43) i Dalmacije (n = 30), uzorkovani su na godišnjim sajmovima tijekom trogodišnjeg razdoblja proizvodnje (2012-2014). Metilni esteri masnih kiselina analizirani su pomoću plinske kromatografije sa plameno-ionizacijskom detekcijom (GC-FID) nakon ekstrakcije masti pomoću standardiziranog Soxhlet postupka. U obje vrste pršuta, dobiveni rezultati su pokazali najveću zastupljenost oleinske kiseline (C18:1n-9c), potom palmitinske (C16:0), stearinske (C18:0) te linolne (C18:2n- 6) kiseline, ujedno predstavljajući sastav masnih kiselina tipičan za proizvode od svinjskog mesa. Između Istarskog i Dalmatinskog pršuta u pojedinim masnim kiselinama tijekom trogodišnjeg proizvodnog razdoblja nisu utvrđene statistički značajne razlike. S obzirom na godinu proizvodnje, u Istarskom pršutu utvrđene su značajne razlike (p < 0, 05) u količinama SFA, MUFA, PUFA n-6 i PUFA n-3, te njihovim omjerima, osim za omjer PUFA/SFA. Međutim, u istom vremenskom razdoblju u uzorcima Dalmatinskog pršuta značajna razlika zabilježena je samo za MUFA. Istraživanje pokazuje da sezona proizvodnje može značajno utjecati na profil masnih kiselina suhomesnatih proizvoda, naročito kod Istarskog pršuta.
Izvorni jezik: HRV-ENG
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Biotehnologija,Prehrambena tehnologija
URL Internet adrese: https://hrcak.srce.hr/file/219810
https://hrcak.srce.hr/file/219809
https://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=219809
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Sezonske varijacije u sastavu masnih kiselina Istarskog i Dalmatinskog pršuta
Upisao u CROSBI: Jelka Pleadin (pleadin@veinst.hr), 21. Lis. 2015. u 15:36 sati



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4