crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 812749

Zbornik radova

Autori: Pavičić Žeželj, Sandra; Cvijanović, Olga; Crnčević Orlić, Željka
Naslov: VAŽNOST PREHRANE U PREVENCIJI OSTEOPOROZE KOD ŽENA U PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI
( THE IMPORTANCE OF DIET IN THE PREVENTION OF OSTEOPOROSIS IN WOMEN in PRIMORSKO GORANSKA COUNTY )
Izvornik: Treći međunarodni stručno - znanstveni simpozij o osteoporozi
Skup: Treći međunarodni stručno - znanstveni simpozij o osteoporozi
Mjesto i datum: Opatija, Croatia, 10-12.11.2011.
Ključne riječi: prehrana; ostoporoza; žene
( nutrition; osteoporosis; women )
Sažetak:
Uvod Osteoporoza je bolest koja pogađa milijune ljudi širom svijeta i predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema. Žene predstavljaju 80% oboljelih od osteoporoze, a žene nakon menopauze pripadaju visoko rizičnoj skupini. Uz neke poznate čimbenike rizika koji dokazano utječu na razvoj osteopenije i osteoporoze, najnovija istraživanja upućuju i na neke druge čimbenike prehrane, poput minerala, masti i masnih derivata i biljnih vlakana koji mogu dovesti do poremećaja u metabolizmu koštanog tkiva. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj prehrane s naglaskom na mikroelemente iz voća i povrća te masti i masnih derivata na koštani status ispitanica. Materijali i metode Istraživanje je obuhvatilo 200 žena starosne dobi od 40 do 67 godina, od toga je ispitivanu skupina činilo 120 žena u menopauzi, a 80 fertilnih žena bilo je u kontrolnoj skupini. Pomoću polu- kvantitativnog upitnika (FFQ), uz energetsku vrijednost, dobili su se podaci o unosu hranjivih tvari s naglaskom na mikroelemente iz voća i povrća, biljnih vlakana te unosu masti i masnih derivata, a stanje koštane mase ispitanica procijenilo se denzitometrijom. Rezultati i rasprava Dobiveni rezultati pokazuju značajan utjecaj dobi, menopauze i prehrane te pojedinih hranjivih tvari na mineralnu gustoću kosti kod ispitivane skupine žena. Žene fertilne dobi, kao i mlađe žene imale su više vrijednosti mineralne gustoće kosti. Rezultati dobiveni u ovoj studiji pokazali su statistički negativnu povezanost između ukupnog unosa masti i zasićenih masnih kiselina i mineralne gustoće kosti, dok je za mononezasićene i polinezasićene masne kiseline te minerale kalij, cink i magnezij dokazana pozitivna povezanost. Analizirajući utjecaj svih spomenutih čimbenika, možemo reći kako starosna dob i menstrualni status najviše utječu na mineralnu gustoću kosti. Od nutritivnih parametara treba izdvojiti važnost doprinosa ukupnih masti te pojedinačnih masnih kiselina, kao i utjecaj minerala kalija, magnezija i cinka, koje nalazimo uglavnom u voću i povrću, na mineralnu gustoću kosti. Dobiveni podaci govore u prilog važnosti djelovanja javnog zdravstva u prevenciji pojave osteoporoze te predstavljaju podlogu za osmišljavanje i provođenje programa kojim će se preventivno djelovati na skupinu zdravih žena i žena s rizičnim čimbenicima za nastanak osteoporoze.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Upisao u CROSBI: Sandra Pavičić-Žeželj (sandrapz@uniri.hr), 29. Tra. 2016. u 22:03 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4