crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 821792

Zbornik radova

Autori: Pavičić Žeželj, Sandra; Kenđel Jovanović, Gordana; Cvijanović, Olga; Pavlinić Prokurica, Iva
Naslov: Povezanost prehrambenih masti i lipidnog statusa kod žena s obzirom na dob
( Connection between dietary fat and lipid status of women according to age )
Izvornik: Nutricionizam i dijetetika 2016, 1. međunarodni kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara / Vranešić Bender, Darija (ur.). - Zagreb :
Skup: Nutricionizam i dijetetika 2016, 1. međunarodni kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 10.-11.6.2016.
Ključne riječi: prehrambene masti ; lipidni status ; maslinovo ulje ; žene ; javno zdravstvo
( dietary fats ; lipids ; olive oil ; women ; public health )
Sažetak:
CILJ Prehrana je važan čimbenik koji utječe na razvoj mnogih kroničnih nezaraznih bolesti, a poseban naglasak stavlja se na unos masti iz hrane s obzirom na sve veći morbiditet i mortalitet od bolesti srca i krvnih žila. Svrha istraživanja je kvantificirati unos masti i masnih kiselina prehranom kod žena u Primorsko- goranskoj županiji te pokazati povezanost između unosa ukupnih masti, zasićenih masnih kiselina, mononezasićenih masnih kiselina i polinezasićenih masnih kiselina i lipidnog statusa. REZULTATI U istraživanje je uključeno 200 žena u dobi od 40-67 godina, 80 žena u dobi od 40-51 godinu i 120 žena u dobi iznad 51 godine. Za procjenu prosječnog cjelodnevnog unosa energije i masti koristili su se podaci dobiveni iz polu-kvantitativne metode utvrđivanja učestalosti konzumiranja namirnica. Lipidni status određen je mjerenjem triglicerida, kolesterola i HDL kolesterola iz krvi ispitanica. Žene mlađe dobi imaju statistički značajno manje vrijednosti kolesterola (p=0, 029) i HDL (p<0, 001) od žena starije dobi dok je vrijednost triglicerida također manja ali nije statistički značajna. Prosječni dnevni unos energije i ukupnih masti, zasićenih masnih kiselina, mononezasićenih masnih kiselina i polinezasićenih masnih kiselina bile su statistički značajno više kod žena mlađe dobi (p<0, 001). Žene starije dobi imaju statistički značajan bolji omjer mononezasićenih prema polinezasićenim masnim kiselinama što pokazuje veći unos maslinovog ulja. Multipla regresijska analiza pokazala je statistički značajan utjecaj masti i njenih derivata iz prehrane na parametre lipidnog statusa u krvi mlađih žena, dok kod žena starije dobi taj utjecaj nije zabilježen. ZAKLJUČAK Dobiveni rezultati pokazali su da žene starije dobi imaju veći unos mono i polinezasićenih masnih kiselina i maslinovog ulja, dok žene mlađe dobi imaju veći unos zasićenih masnoća. Ovi rezultati ukazuju da starenjem žene više promišljaju o utjecaju i kvaliteti prehrane na zdravlje. Važnost promicanja pravilne prehrane s naglaskom na veću potrošnju maslinovog ulja i mediteranskog načina prehrane, osobito među mlađom populacijom, predstavlja javnozdravstvenu strategiju za provođenje preventivnih programa u prevenciji srčano – žilnih oboljenja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Upisao u CROSBI: Sandra Pavičić-Žeželj (sandrapz@uniri.hr), 16. Lip. 2016. u 09:26 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4