crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 840077

Zbornik radova

Autori: Pleadin, Jelka; Krešić, Greta; Kolarić Kravar, Sanja; Lešić, Tina; Vahčić, Nada
Naslov: Alergeni gluten i soja u mesnim proizvodima sa hrvatskog tržišta
( Allergens gluten and soya in meat products from the Croatian market )
Izvornik: Knjiga sažetaka s 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravljaOsijek :
ISSN: 2234-9536
Skup: Hranom do zdravlja
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 13.10.2016.
Ključne riječi: alergeni; gluten; soja; Hrvatska; mesni proizvodi
( allergens; gluten; soy; Croatia; meat products )
Sažetak:
Sirovine biljnog podrijetla koriste se široko u mesnoj industriji s ciljem postizanja željenih tehnoloških i organoleptičkih svojstava, nutritivne vrijednosti te niže tržišne cijene proizvoda. Gluten i soja pripadaju skupini osnovnih alergena hrane, a njihova prisutnost u mesnim proizvodima, ukoliko nisu jasno istaknuti na deklaraciji proizvoda, može predstavljati potencijalnu opasnost po zdravlje potrošača alergičnih na te sastojke. U ovom radu analizirana je prisutnost glutena i soje u različitim vrstama mesnih proizvoda od više proizvođača, zastupljenih na tržištu Republike Hrvatske. Nasumično je uzorkovano ukupno 65 različitih proizvoda iz kategorije trajnih kobasica (n =22), toplinski obrađenih kobasica (n =35) i proizvoda od usitnjenog mesa (n =10) te su primjenom ELISA metode određene koncentracije glutena i soje. Najveća razina glutena (214 mg/kg) određena je u hrenovkama, a soje (36 mg/kg) u paštetama. Rezultati ispitivanja ukazali su na pojavnost soje u 28% uzoraka, pri čemu su u dva uzorka (3%) određene količine u tragovima (< 5 mg/kg), a da moguća prisutnost ovog alergena na proizvodima nije navedena. Gluten je određen u 6% uzoraka, a njegova prisutnost je bila deklarirana na svim proizvodima koji su ga sadržavali. Rezultati istraživanja upućuju na nužnost sustavne kontrole alergena u mesnim proizvodima s ciljem zaštite zdravlja potrošača i stavljanja na tržište sigurne hrane.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Biotehnologija,Prehrambena tehnologija
Upisao u CROSBI: Jelka Pleadin (pleadin@veinst.hr), 20. Lis. 2016. u 12:21 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4