crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 846104

Zbornik radova

Autori: Smolčić, Željko : Ožbolt, Joško
Naslov: NUMERIČKO MODELIRANJE BETONA OJAČANOG ČELIČNIM VLAKNIMA
( NUMERICAL MODELING STEEL FIBER REINFORCED CONCRETE )
Izvornik: Šesti susret Hrvatskoga društva za mehaniku Rijeka, 29.-30. svibnja 2014.Rijeka :
Skup: Šesti susret Hrvatskoga društva za mehaniku Rijeka, 29.-30. svibnja 2014.
Mjesto i datum: Rijeka, 29.-30. 05. 2014.
Ključne riječi: Beton; čelična vlakna; mikroravninski model; posmično naprezanje-prokliznuće.
( concrete; steel fibers; microplane model )
Sažetak:
U radu je prikazana eksperimentalna i 3D nelineama numerička analiza betona armiranog čeličnim vlaknima s kukama. Eksperimentalna analiza provedena je savijanjem zarezanih greda uz kontrolu pomaka s različitim volumnim udjelima vlakana (VFO%, 0.5%, 1.0% i 1.5%). Numerička analiza betona armiranog vlaknima provedena je na mezo nivou. Beton armiran vlaknima modeliran je kao kompozit koji se sastoji od: betona, vlakana i veza između betona i vlakana ("interface"). Beton je modeliran mikroravninskim modelom betona korištenjem 3D konačnih elemenata. Čelična vlakna su modelirana ID štapnim konačnim elementima, koja su slučajno generirana u prostoru. Veza između betona i vlakana ("interface") modelirana je diskretnim bond elementima. Cilj provedene studije je dobivanje efektivne veze posmično naprezanje-prokliznuće vlakna koja može realno simulirati ponašanje betonskih greda arrniranih različitim volumnim udjelima vlakana. Rezultati studije pokazuju da predloženi model može realno predvidjeti otpornost i duktilnost greda armiranih vlaknima. Pokazano je da se porastom volumnog udjela vlakana smanjuje čvrstoća bonda i kapacitet prokliznuća vlakana. Na osnovu eksperimenta čupanja pojedinačnog vlakana, eksperimenta savijanja obične grede s zarezom i numeričke analize provedene na mezo nivou predložena je efektivna veza posmično naprezanje-prokliznuće vlakna za različite volumnske udjele vlakana u betonu.
Vrsta sudjelovanja: Ostalo
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Građevinarstvo
Puni text rada: 846104.NUMERIKO_MODELIRANJE_BETONA_OJAANOG_ELINIM_VLAKNIMA.pdf (tekst priložen 24. Stu. 2016. u 13:40 sati)
Upisao u CROSBI: Željko Smolčić (zeljko.smolcic@gradri.uniri.hr), 24. Stu. 2016. u 13:40 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4