crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 847708

Zbornik radova

Autori: Deže, Ivana; Krešić, Greta; Deže, Jadranka
Naslov: Implementacija HACCP sustava u proizvodnji Krčkog pršuta
( Implementation the HACCP system in production of Krk’s prosciutto )
Izvornik: 5. Zbornik sažetaka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.). - Osijek : Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku , 2015. 71-72 (ISBN: 978-953-7871-51-2).
Skup: Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum: Osijek, Republika Hrvatska, 11.12.2015.
Ključne riječi: upravljanje kvalitetom proizvoda; HACCP; Krčki pršut; oznaka zemljopisnog podrijetla
( product quality management; HACCP; Krk’s prosciutto; geographical indications )
Sažetak:
Republika Hrvatska je u travnju 2015. godine dobila prvu oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla, odnosno prvi takav proizvod, Krčki pršut, koji je registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu. U petogodišnjem procesu zaštite naziva ovog proizvoda važan dio je i upravljanje kvalitetom proizvoda postupkom implementacije HACCP sustava - Hazard Analysis Critical Control Point. Cilj rada je prikazati primjenu dobre higijenske prakse u proizvodnji Krčkog pršuta što podrazumijeva adekvatan prijem, skladištenje i pripremu hrane uz optimalno korištenje sveukupnih resursa. HACCP sustav zasniva se na analizi opasnosti i utvrđivanju kritičnih kontrolnih točaka kako bi se zaštitilo zdravlje potrošača. Sustav je specifičan za proizvodnju hrane pri čemu se uzima u obzir priroda i veličina proizvodnje, ljudski resursi, infrastruktura, proces proizvodnje, znanja i praktična ograničenja što čini sedam načela. On predstavlja sustav kontrole tehnološkog procesa na način identifikacije potencijalnih opasnosti u procesu proizvodnje, prerade, pripreme, prijevoza i distribucije proizvoda. Rezultati su pokazali kako uvođenje i primjena načela dobre higijenske prakse, dobre proizvođačke prakse i sustava samokontrole, omogućuje i osigurava kvalitetu i neškodljivost hrane. Djelotvorna kontrola higijene hrane ima vitalno, ali i opće gospodarsko značenje koje je povezano sa brojem sudionika u proizvođačko prehrambenom lancu od proizvođača, prerađivača do potrošača.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Ekonomija
Upisao u CROSBI: Jadranka Deže (jdeze@pfos.hr), 5. Pro. 2016. u 12:29 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4