crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 852980

Zbornik radova

Autori: Krešić, Greta; Mrduljaš, Nikolina; Gazibara, Dragan; Pleadin, Jelka; Medak, Marcel; Šušnić, Saša
Naslov: Implementacija nutritivno uravnoteženih obroka za očuvanje zdravlja srca u objekt zdravstvenog turizma
( Implementation of nutritionally balanced meals designed for heart protection in health tourism facility )
Izvornik: 9. Međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravljaOsijek :
Skup: 9. Međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 13.10.2016.
Ključne riječi: nutricionističko oblikovanje menija; ugostiteljska ponuda; zdravstveni turizam
( health tourism; healthy menu design; catering )
Sažetak:
U kompetitivnom okruženju obaveza objekata zdravstvenog turizma je da osim brige za zdravlje klijenata ponudom inovativnih proizvoda kontinuirano podižu kvalitetu usluge. U tom kontekstu, nutricionistički pristup oblikovanju ponude hrane predstavlja novi proizvod kojim se mogu premašiti očekivanja gosta te povećati njihovo zadovoljstvo uslugom. U radu je prikazan primjer oblikovanja i implementacije ugostiteljske ponude koja je u skladu sa certificiranim standardima za očuvanje zdravlja srca. Sa ciljem minimaliziranja troškova implementacije, preliminarno je provedena kompletna nutritivna analiza postojeće ponude od 129 jela. Na temelju dobivenih rezultata kreirani su novi normativi vodeći računa da se koriste namirnice već uključene u plan nabave. Na taj način je bez dodatnog troška sirovina kreirana nova ponuda u potpunosti usklađena sa preporukama. Rezultati nutritivne analize nove ponude su pokazali sljedeće vrijednosti za energiju, ukupne masti, zasićene masne kiseline, kolesterol i natrij (izraženo po obroku): 498, 1±58, 3g ; 18, 6±2, 3g ; 3, 4±0, 1g ; 66, 1±32, 3mg i 681, 1±66, 2mg. Za svaki nutricionistički oblikovani meni navedena je napomena vezana uz odabir glavne namirnice koja može imati pozitivan učinak na zdravlje. Budući da u Hrvatskoj nije uobičajeno izražavanje informacija o nutritivnom sastavu ugostiteljske ponude te da prema našim saznanjima ne postoji objekt koji nudi posebno oblikovanu ponudu za zdravstveno-osviještene goste ovaj rad može poslužiti kao primjer oblikovanja inovativnog proizvoda.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Prehrambena tehnologija
Upisao u CROSBI: Greta Krešić (Greta.Kresic@fthm.hr), 29. Pro. 2016. u 18:38 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4