crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 877209

Zbornik radova

Autori: Zelenika, Saša; Kamenar, Ervin
Naslov: Inženjerstvo na polju mikro- i nanoznanosti i tehnologija kao ključna razvojna tehnologija pametne specijalizacije RH
( Engineering in the Field of Micro- and Nanosciences and Technologies as a Key Enabling Technology of Smart Soecialization in Croatia )
Izvornik: Godišnjak Akademije tehničkih znanosti Hrvatske 2016. / Andročec, Vladimir ; Terze, Zdravko (ur.). - Zagreb : Akademija tehničkih znanosti Hrvatske , 2017. 361-379 (ISBN: 978-953-7076-27-6).
Skup: Okrugli stol "Stanje i budućnosti tehničkih i biotehničkih znanosti u Hrvatskoj u 21. stoljeću"
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 08. 05. 2017.
Ključne riječi: Mikro- i nanotehnologije ; ključna razvojna tehnologija ; inženjerstvo ; Sveučilište u Rijeci ; ERDF
( Micro- and nanotechnologies ; key enabling technology ; engineering ; University of Rijeka ; ERDF )
Sažetak:
Hrvatsku znanost karakteriziraju izazovi poput nezadovoljavajućih stopa financiranja, malog broja aktivnih znanstvenika te nezadovoljavajuće znanstvene produktivnosti (po broju radova a posebno po njihovoj kvaliteti) – uz posljedično zaostajanje na relevantnim ljestvicama konkurentnosti, nedovoljnog inovacijskog kapaciteta, nepovezanosti s potrebama društva i privrede, slučajeva kršenja normi akademske čestitosti – čak i na najodgovornijim položajima u sustavu, itsl. S druge su strane u sustavu prisutne skupine vrsnih znanstvenika koje su konkurentne na međunarodnoj razini i koje uspješno koriste EU i druge međunarodne fondove za razvoj istraživačkih kapaciteta i njihovo korištenje u znanstvenim istraživanjima, u nastavi te u suradnji s privredom. To je posebno značajno na području tehničkih znanosti koje moraju biti pokretačka snaga razvoja hrvatskog gospodarstva. U tom je okviru posebno važan razvoj mikro- i nanotehnologija, koje imaju ogroman financijski, ali i potencijal poticanja interdisciplinarnih aktivnosti istraživanja i razvoja na području IKT, znanosti o materijalima, energetike, prometa, zdravstva, potrošačkih proizvoda te kemijske, biokemijske ili tekstilne industrije. Doista, navedeno područje smatra se ključnom razvojnom tehnologijom (key enabling technology – KET) EU ali i Hrvatske pa je, kao horizontalna tema koja može pridonijeti „dodanoj vrijednosti hrvatske proizvodnje i potaknuti nastajanje novih gospodarskih aktivnosti, porastu produktivnosti hrvatskog gospodarstva i nastanku novih i održivih prilika za zapošljavanje“, uvrštena i u Strategiju pametne specijalizacije RH 2016. – 2020. U ovome će se radu, na primjeru razvoja istraživačkih kapaciteta na polju mikro- i nanoznanosti i tehnologija na Sveučilištu u Rijeci i dosad postignutih rezultata u tim aktivnostima, afirmirati značaj i potencijali mikro- i nanoznanosti i tehnologija za razvoj Hrvatske i njeno suočavanje s društvenim izazovima poput održivog okoliša, kvalitete zdravlja, hrane i bioekonomije te prometa. Umrežavanje tih kapaciteta u hrvatski i europski istraživački te prostor visokog obrazovanja pruža, pak, mogućnost da se njihova učinkovitost, posebno na razvoju komercijalnih rješenja, značajno unaprijedi.
Vrsta sudjelovanja: Ostalo
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Strojarstvo,Temeljne tehničke znanosti
Upisao u CROSBI: Saša Zelenika (sasa.zelenika@riteh.hr), 25. Svi. 2017. u 12:16 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4