crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 885065

Zbornik radova

Autori: Krvavica, Nino; Ožanić, Nevenka
Naslov: Jednodimenzijski numerički model dvoslojnog tečenja fluida različitih gustoća u koritima proizvoljne geometrije
( One-dimensional numerical model for a two-layer flow of fluids with different densities in arbitrary shaped channels )
Izvornik: Zbornik radova osmog susreta Hrvatskog društva za mehaniku / Penava, Davorin ; Guljaš, Ivica ; Bošnjak Klečina, Mirjana (ur.). - Osijek : Hrvatsko društvo za mehaniku , 2017. 125-130 (ISBN: 978-953-7539-22-1).
Skup: 8. susreti Hrvatskog društva za mehaniku
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 7. 7. - 8. 7. 2017.
Ključne riječi: numerički model, metoda konačnih volumena, Q-shema, fluidi, jednadžba plitkih voda, ušća
( numerical model, finite volume method, Q-scheme, fluids, shallow water equation, estuaries )
Sažetak:
U ovom je radu dokumentiran razvoj numeričkog modela za prognoziranje nestacionarnog toka dva fluida različitih gustoća. Procesne jednadžbe za jednodimenzijski tok plitkih voda u koritima proizvoljne geometrije izvedene su iz zakona očuvanja mase i količine gibanja. Rezultirajuće jednadžbe čine sustav nelinearnih, hiperboličnih, parcijalnih diferencijalnih jednadžbi, a iste se mogu zapisati i kao zakoni očuvanja s izvornim članovima. Za rješavanje ovog sustava jednadžbi korištena je Q-shema, temeljena na aproksimativnom Roevom rješavaču i metodi konačnih volumena. Navedena metoda je eksplicitna, drugog reda točnosti za stacionarna rješenja te zadovoljava prošireni uvjet ravnoteže. Originalni numerički algoritam je proširen kako bi uspješno aproksimirao i dodatne članove jednadžbe, koji opisuju posmično naprezanje i turbulentno miješanje među slojevima. Posebna pozornost je posvećena definiranju rubnih uvjeta te rješavanju problema napredovanja fronte donjeg sloja. Predloženi model je ranije verificiran i validiran na primjeru tečenja slane i slatke vode u izrazito stratificiranim priobalnim ušćima, i to usporedbom s analitičkim rješenjima i terenskim mjerenjima na ušću Rječine. U ovome se radu detaljnije analiziraju mogućnosti dvoslojnog modela u prognoziranju „ispiranja“ ušća, odnosno istiskivanju donjeg sloja, uslijed kontroliranog povećanja protoka slatke vode.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Građevinarstvo
Puni text rada: 885065.Krvavica-1D_numeriki_model-rad.pdf (tekst priložen 10. Srp. 2017. u 08:58 sati)
Upisao u CROSBI: Nino Krvavica (nino.krvavica@gradri.uniri.hr), 10. Srp. 2017. u 08:58 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4