crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 886689

Časopis

Autori: Pleadin, Jelka; Vasilj, Višnja; Lešić, Tina; Frece, Jadranka; Markov, Ksenija; Krešić, Greta; Vulić, Ana; Bogdanović, Tanja; Zadravec, Manuela; Vahčić, Nada
Naslov: Kemijski sastav i pojavnost mikotoksina u tradicionalnim mesnim proizvodima podrijetlom s domaćinstava Bosne i Hercegovine
( Chemical composition and occurrence of mycotoxins in traditional meat products from the households of Bosnia and Herzegovina )
Izvornik: Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XIX (2017), 4; 309-316
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: kemijski sastav ; aflatoksin B1 ; okratoksin A ; tradicionalni mesni proizvodi ; domaćinstva ; Bosna i Hercegovina
( chemical composition ; aflatoxin B1 ; ochratoxin A ; traditional meat products ; households ; Bosnia and Herzegovina )
Sažetak:
Cilj rada bio je ispitati kemijski sastav i pojavnost mikotoksina u tradicionalnim mesnim proizvodima (TMP) podrijetlom s domaćinstava Bosne i Hercegovine. U razdoblju od 2015. do 2016., ukupno je uzorkovano 55 tradicionalnih mesnih proizvoda, od toga 25 kobasica proizvedenih od svinjskog mesa, 15 kobasica proizvedenih od mješavine svinjskog i goveđeg mesa, 7 uzoraka pancete i 8 uzoraka pršuta. Osnovni kemijski i masno-kiselinski sastav određen je primjenom ISO metoda, dok su razine aflatoksina B1 (AFB1) i okratoksina A (OTA) određene primjenom imunoenzimskih ELISA metoda. Rezultati su pokazali varijacije u vrijednostima kemijskih parametara između TMP-a, s značajno većim (p < 0, 05) udjelom stearinske kiseline, te manjim udjelom linolne kiseline u kobasicama proizvedenim od mješavine svinjskog i goveđeg mesa, u odnosu na TMP proizvedene u cijelosti od svinjetine. OTA je određen u 7 uzoraka različitih vrste proizvoda s najvećom koncentracijom od 6, 20 μg/kg, dok je AFB1 određen samo u jednoj kobasici od svinjskog mesa s koncentracijom neznatno većom od limita kvantifikacije metode (1, 91 μg/kg). Utvrđena kontaminacija TMP-a mikotoksinima, posebno sa OTA, pokazuje da bi u cilju sprječavanja kontaminacije meso i mesni proizvodi iz domaćinstava trebali biti proizvedeni pod standardiziranim i dobro kontroliranim uvjetima.
Izvorni jezik: HRV-ENG
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita,Biotehnologija,Prehrambena tehnologija
URL Internet adrese: http://hrcak.srce.hr/meso
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Kemijski sastav i pojavnost mikotoksina u tradicionalnim mesnim proizvodima podrijetlom s domaćinstava Bosne i Hercegovine
Upisao u CROSBI: Jelka Pleadin (pleadin@veinst.hr), 18. Srp. 2017. u 12:46 sati



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4