crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 912054

Časopis

Autori: Lešić, Tina; Kolarić Kravar, Sanja; Krešić, Greta; Pleadin, Jelka
Naslov: Nutritivna kvaliteta masti industrijskih kobasica
( Nutritional quality of fat in industrial sausages )
Izvornik: Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XIX (2017), 6; 496-503
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: industrijske kobasice ; sastav masnih kiselina ; n-6/n-3 ; nutritivni omjeri ; indeksi kvalitete masti
( industrial sausages ; fatty acid composition ; n-6/n-3 ; nutritional ratios ; fat quality indices )
Sažetak:
U ovom istraživanju analiziran je udio masti i sastav masnih kiselina različitih vrsta industrijskih kobasica. Tijekom 2017. godine s hrvatskog tržišta prikupljeno je ukupno 50 uzoraka kobasica proizvedenih od više hrvatskih mesnih industrija, obuhvaćajući skupinu trajnih (n = 20), polutrajnih (n = 15), obarenih (n = 5) i kuhanih (n = 5) kobasica te kobasica od mesa u komadima (n = 5). Među različitim vrstama industrijskih kobasica statističkom obradom podataka utvrđena je značajna razlika (p < 0, 05) u udjelu masti, ali ne i u sastavu masnih kiselina (p > 0, 05). Za većinu vrsta kobasica najzastupljenije masne kiseline bile su redom: oleinska (18:1n-9c), palmitinska (16:0), stearinska (18:0) te linolna (C18:2n-6c), izuzev pašteta, kod kojih je linolna kiselina bila zastupljenija od stearinske. Parametri nutritivne kvalitete masti koji nisu zadovoljavali zdravstvene preporuke bili su trombogeni indeks (TI) (1, 18 – 1, 28) te nutritivni omjeri PUFA/SFA (0, 29 - 0, 38) i n-6/n-3 (13, 60 - 21, 48), dok su aterogeni indeks (AI) (0, 49-0, 57) i omjer hipo- i hiper kolesterolemičnih masnih kiselina (HH) (1, 81-2, 09) bili u skladu sa preporukama. Poznavanje nutritivne kvalitete mesnih proizvoda može biti polazište za funkcionalnu modifikaciju ove vrste mesnih proizvoda s ciljem smanjenja potencijalnih negativnih učinaka na zdravlje potrošača.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Biotehnologija,Prehrambena tehnologija
URL Internet adrese: https://hrcak.srce.hr/meso
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Nutritivna kvaliteta masti industrijskih kobasica
Upisao u CROSBI: Jelka Pleadin (pleadin@veinst.hr), 12. Pro. 2017. u 14:54 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4