crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 91960

Zbornik radova

Autori: Šimundić, Borislav; Krešić, Greta; Hegedušić, Vesna
Naslov: Regionalna prehrana u funkciji zdravstvenog turizma
( Local diet in the function of health tourism )
Izvornik: Zdravstveni turizam za 21. stoljeće
Skup: Zdravstveni turizam ya 21.stoljeće
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 19-21.06. 2000
Ključne riječi: regionalna prehrana; energetska vrijednost hrane; pansionska prehrana
( local diet; nutritional value; hotel nourishment )
Sažetak:
Nikada se nije više istraživalo i pisalo o hrani kao danas, a posebno u gospodarski razvijenim zemljama među kojima prednjače SAD. Uzroci tome se različiti. Znanstvena otkrića usmjeravaju suvremeno pučanstvo na nove spoznaje o očuvanju zdravlja, gdje se pojmu što jedu i kako jedu pridaje najveća pažnja. Turist kao svjetski putnik dolazi u novu sredinu gdje su uvjeti života različiti u odnosu na njegov svakodnevni život što često za posljedicu može imati zdravstvene poremećaje. Pored niza uzročnika bitno je istaći stresnu situaciju zbog prometne gužve, klimatskih prilika, buke, neprihvatljivih ekoloških prilika, neadekvatnog smještaja i brige za djecu. To je razlog da kod turista popušta samokontrola pa uz ostalo zanemaruje i način prehrane, a prihvaćaju se mnogo obilniji obroci obogaćeni specijalitetima koji u pravilu sadrže znatno više enrgije što rezultira nepoželjnim debljanjem ili zdravstvenim problemima. Također je utvrđeno da se znatno više konzumiraju i alkoholna pića. U radu su prikazani rezultati istraživanja kvalitete preharne u hotelskim objektima domaće turističke destinacije. Rezultati ukazuju da se turisti hrane nergetski preizdašno sa velikim udjelom namirnica animačlnog podrijetla i industrijski prerađenim žitaricama i povrćem. Premalo su prisutna prehrambena vlakna, nezasićene masti i proizvodi od integralnih žitarica. Osim toga i pansionskoj prehrani je vrlo malo autohtonih regionalnih jela po kojima bi bili prepoznatljiv promotor zdrave prehrane u hrvatskim hotelima.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4