crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 92021

Zbornik radova

Autori: Šimundić, Borislav; Krešić, Greta
Naslov: Nutriciona valorizacija namirnica kontinentalnog dijela Republike Hrvatske
( Nutritional valorization of food originating from continental part of Croatia )
Izvornik: Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske / Meler, Marcel (ur.). - Osijek : Ekonomski fakultet u Osijeku , 2002. 91-102.
Skup: Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 7-8.06.2002
Ključne riječi: dijetetske namirnice; povrće; voće; uravnotežena prehrana; žitarice
( cereals; dietetic food; fruits; vegetables; well-balance diet )
Sažetak:
Danas je većina turista dobro upoznata sa principima pravilne uravnotežene prehrane i veliku pozornost obraća činjenici gdje, kada, kako i zašto konzumira određenu vrstu hrane. Razlozi takve osvještenosti su dvojaki; prvo u stalnom su porastu pojave kroničnih nezaraznih bolesti (ateroskleroza, dijabetes, hipertenzija, pretilost i sl.), a s kojima turisti već dolaze i žele ih imati pod kontrolom. Poznata je veza tih bolesti i nepravlinih prehrambenih i životnih navika. Osim toga, različiti mediji svakodnevno prezentiraju informacije vezane uz rizike nepravilne prehrane. Zbog navedenog neophodno je u okviru ponude hrane turistima što više pratiti nutricionostičke trendove neprekidno usklađujući ponudu hrane sa potrebama i zahtjevima gostiju. Pritom kod odabira namirnica osim njihove nutritivne vrijednosti, pažnju treba posvetiti i njihovom porijeklu i uvjetima uzgoja, načinu pripreme te zastupljenosti namirnica namijenjenih populacijama sa posebnih prehrambenim potrebama. Cilj rada je istaknuti prednosti namirnica iz kontinentalnog dijela Hrvatske te njihov potencijal u unapređivanju turističke ponude.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 010008
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Ekonomija



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4