crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 940840

Časopis

Autori: Ferenčić, Antun; Šoša, Ivan; Stemberga, Valter; Cuculić, Dražen
Naslov: Utapanje u sudskoj medicini – pregled i incidencija kroz 30 godina na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Rijeci
( Utapanje u sudskoj medicini – pregled i incidencija kroz 30 godina na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Rijeci )
Izvornik: Medicina Fluminensis : Medicina Fluminensis (1847-6864) 54 (2018), 2; 108-117
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: identifikacija ; obdukcija ; samoubojstvo ; sudska medicina ; utapanje
( identifikacija ; obdukcija ; samoubojstvo ; sudska medicina ; utapanje )
Sažetak:
Prikazom smrti do koje se dolazi utapanjem, čestom nesrećom u čijoj je podlozi asfiksija, pružamo jedinstven pogled na noviju literaturu, te se nadamo kako ćemo čitateljima približiti područje čije je proučavanje na hrvatskom jeziku gotovo nemoguće. Interes za ovu temu možemo objasniti s jedne strane epidemiološkim kretanjima ; naime, utapanjem godišnje u svijetu strada velik broj ljudi, naročito djece ; a, s druge strane, umiranje utapanjem često obuhvaća spektar najrazličitijih tema iz sudske medicine. Pri pisanju članka trudili smo se raditi jasnu razliku između utopljenika i tijela preminulih koji su izvađeni iz vode, razjasniti slijed patofizioloških zbivanja kod smrti utapanjem, te predstaviti tipične sudskomedicinske nalaze. Uz pregled područja „klasičnog utapanja“ prikazujemo i neke rjeđe a jednako interesantne smrti do kojih dolazi utapanjem. Uz činjenice navedene u međunarodnoj literaturi donosimo i podatke do kojih smo došli analizom dokumentacije prikupljene na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Rijeci.
Izvorni jezik: HRV
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Kategorija: Ostalo
Puni text rada: 940840.002_MF_2_2018_Antun_Ferencic_Ivan_Sosa_Valter_Stemberga_Drazen_Cuculic.pdf (tekst priložen 1. Lip. 2018. u 09:17 sati)
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Utapanje u sudskoj medicini – pregled i incidencija kroz 30 godina na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Rijeci
Upisao u CROSBI: Ivan Šoša (ivan.sosa@uniri.hr), 1. Lip. 2018. u 09:17 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4