crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 964256

Zbornik radova

Autori: Ferk, Karla; Grujić, Matko; Krešić, Greta
Naslov: ODRŽIVOST KONZUMACIJE HRANE U HRVATSKOJ PROCJENJENA VODENIM OTISKOM
( SUSTAINABILITY OF FOOD CONSUMPTION IN CROATIA ESTIMATED WITH THE WATER FOOTPRINT )
Izvornik: / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). - Split ; Osijek ; Tuzla : Kemijsko- tehnološki fakultet Svaučilišta u Splitu ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku ; Tehnloški fakultet Univerziteta u Tuzli , 2018. 15-15 (ISBN: 978-953-7803-09-4).
Skup: 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlje
Mjesto i datum: Split, Hrvatska, 18.-19.10.2018.
Ključne riječi: konzumacija hrane, Hrvatska, održivost, vodeni otisak
( Croatia, food consumption, sustainability, water footprint, )
Sažetak:
Suvremeni način prehrane postao je neodrživ kako u zdravstvenom tako i u ekološkom smislu. Sedamdeset posto pitke vode troši se u poljoprivredi, a rast populacije i zagađenje okoliša mogli bi uskoro dovesti do njenog nedostatka. Cilj ovog rada bio je procijeniti vodeni otisak potrošnje hrane kućanstva u Republici Hrvatskoj. Podaci o prosječnoj potrošnji hrane po članu kućanstva dobiveni su iz ankete o potrošnji kućanstva Državnog zavoda za statistiku, a izračun vodenog otiska pojedinih namirnica korišteni su podaci iz baza dostupnih na platformi Water Footprint Network. Prosječna osoba u Hrvatskoj samo unosom hrane potroši više od 1.221.169, 4 L vode godišnje, odnosno 3.345, 7 L dnevno. Najveće vodene otiske imaju skupine meso i proizvodi od mesa (39, 9%), kruh i žitarice (14, 0%), te mlijeko, sir i jaja (13, 4%), dok je utjecaj voća i povrća zastupljen u manjem udjelu (9, 8%). Istraživanje je potvrdilo da u Hrvatskoj, kao i u ostalim zapadnim zemljama, visoka konzumacija mesa i proizvoda životinjskog podrijetla zauzima veliki udio u vodenom otisku prehrane. Smanjenjem njihovog unosa osigurala bi se veća održivost prehrane u smislu potrošnje vode, ali i održanja zdravlja, u nadolazećem periodu nesigurnosti globalnog prehrambenog sustava.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Nutricionizam
Upisao u CROSBI: Greta Krešić (Greta.Kresic@fthm.hr), 28. Lis. 2018. u 23:02 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4