crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 967341

Zbornik radova

Autori: Dominis Prester, Dijana
Naslov: Evolucija svemira i kemijskih elemenata
( Evolution of the Universe and chemical elements )
Izvornik: Teorija evolucije: polilog o njemim mogućnostima i granicama / Horvat, Saša (ur.). - Zagreb, Rijeka : Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Teologija u Rijeci , 2018. 21-21 (ISBN: 978-953-6420-11-7).
Skup: Riječki znanstveni mostovi 3 Teorija evolucije: polilog o njenim mogućnostima i granicama
Mjesto i datum: Rijeka, Hrvatska, 09.11.2018.
Ključne riječi: Evolucija svemira, ekstrasolarni planeti
( Evolution of the Universe, Extrasolar planets )
Sažetak:
"Iz praha si nastao, u prah ćeš se pretvoriti." Svemir je u neprestanoj dinamici i razvoju. Od samog njegovog stvaranja odnosno Velikog Praska pa sve do danas, dešava se evolucija na maloj i velikoj skali. Neki su procesi reverzibilni poput primjerice stvaranja i nestajanja elementarnih čestica, a neki ireverzibilni, poput upada materije u crne rupe koje svojom jakom gravitacijom usisavaju okolnu materiju i rastu. Iz međuzvjezdane prašine i plina nastaju zvijezde i planetarni sustavi. Zvijezde se rađaju, evoluiraju kroz različite stadije, i umiru. Galaksije se sudaraju i pretvaraju u nove drukčije galaksije stvarajući pritom masivne zvijezde i supernove, što dovodi do evolucije cijelih skupova galaksija, te evolucije strukture svemira na velikoj skali. Konačno, svemir se širi, što dovodi do koncetriranja mase u sve udaljenije nakupine. U zvijezdama se procesom nuklearne fuzije stvaraju teži kemijski elementi iz lakših. Neke zvijezde umiru polagano, a neke u ekstremnim procesima poput eksplozija supernova tijekom kojih se stvaraju još teži, radioaktivni kemijski elementi. Iz prašine nastale eksplozijom supernova nastaju novi planetarni sustavi. Primjer takvog sustava je i naš Sunčev sustav, u čije su planete ugrađeni radioaktivni elementi koji zajedno s lakšim elementima omogućavaju nastanak života, bioraznolikost, i evoluciju živih vrsta. U tom smislu može se reći da je život na Zemlji u dobroj mjeri rezultat toga što smo nastali od "recikliranog" materijala, odnosno posljedice evolucije materije u svemiru. U predavanju će uz gore navedene pojave biti riječi i o istraživanju planeta izvan Sunčeva sustava, te mogućnostima postojanja života na drugih planetima. Pretpostavke i spoznaje bit će potkrijepljene rezultatima opažačke odnosno eksperimentalne astrofizike, s naglaskom na znanstvena istraživanja u kojima sam aktivno sudjelovala.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Fizika
Upisao u CROSBI: Dijana Dominis Prester (dijana@phy.uniri.hr), 12. Stu. 2018. u 15:48 sati
Napomene:
Ovo je bio međunarodni znanstveni simpozij, no bila sam od strane organizatora zamoljena predavanje održati na hrvatskom jeziku zbog studenata.Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4