crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 494284

Disertation

Author: Petrinec, Branko
Title: Radiološka karakterizacija srednjeg i južnog Jadrana
( Radiological characterization of middle and south Adriatic Sea )
Type: doctoral thesis
Faculty: Prirodoslovno-matematički fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zargeb
Date: 07.06.
Year: 2010
Page: 112
Mentor: Franić, Zdenko
Keywords: 137Cs; brzina doze; brzina sedimentacije; ekvivalent aktivnosti radija; radiobilježivač; radioekologija mora; vanjski indeks opasnosti
( 137Cs; dose rate; external hazard index; marine radioecology; radiotracer; radium equivalent activity; sedimentation rate )
Abstract:
U ovom doktorskom radu prikazani su rezultati multidisciplinarnog istraživanja koji su unaprijedili spoznaje o raspodjeli koncentracija aktivnosti prirodnih i antropogenih radionuklida i o njihovom ukupnom inventaru u gornjim slojevima sedimenata srednjeg i južnog Jadrana. Rad je pridonio identifikaciji onih područja Jadrana koja su potencijalno osjetljivija na zagađivanje radioaktivnim tvarima. Proučavao se proces sedimentacije suspendirane tvari u morskoj vodi i određivala se brzina prodiranja radiocezija kroz sedimente što je posredno dalo dodatne informacije o tzv. dubinskoj morskoj vodi i njezinom vremenu boravka u područjima jabučke i južnojadranske kotline. Istraživala se i prirodna radioaktivnost okoliša na području otoka magmatskog sastava (Brusnik i Jabuka). Načinjena je analiza radiološkog rizika za stanovništvo na području srednjeg i južnog Jadrana procjenom vanjskog indeksa rizika gama zračenja i ekvivalentne aktivnosti radija te procjenom radioekološke osjetljivosti mora i priobalja.
Project / theme: 022-0222882-2823
Original language: eng
Research fields:
Physics
Contrib. to CROSBI by: jsencar@imi.hr (jsencar@imi.hr), 9. Pro. 2010. u 12:16 sati  Print version   za tiskati


upomoc
foot_4