crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 26154

Journal

Authors: Belicza, Biserka; Vučak, Ivica
Title: Dr. Antun Ferri i dr. Rafo Ferri
( Dr. Antun Ferri and Dr. Rafo Ferri )
Source: Zbornik radova Zaslužni splitski liječnici u prošlosti od 1946.do 1975.godine / Kraljević, Ljubomir (ed). - Split : Hrvatski liječnički zbor - Podružnica Split , 1999. 51-78.
Meeting: Zaslužni splitski liječnici u prošlosti od 1946.do 1975.godine. Znanstveni skup u povodu stodvadesete obljetnice rođenja dr. Jakova Miličića
Location and date: Split, Hrvatska, 23.09.1996.
Keywords: Antun Ferri ( 1864- 1948); Rafo Ferri ( 1899-1969 ); Split; Dalmacija; liječnici; liječničko društvo; povijest medicine; ftizeologija; pulmologija; tuberkuloza; liječenje; prevencija;
( Antun Ferri; Rafo Ferri; physicians;Split; Dalmatia; association of physicinas; history of medicine; phtisiology; pulmology; tuberculosis; herapy; prevention; 1864-1969. )
Abstract:
U zdravstvu Splita prve polovine 20.stoljeća značajno mjesto zauzimaju liječnici Antun Ferri ( Trpanj 1864.-Split 1948) i sin Rafo Ferri ( Ston 1899.- Split 1969.). Antun je zapamćen kao općinski liječnik u Stonu i Splitu, koji je bio osobito angažiran u razvoju liječničke komore u Splitu i staleškog udruženja liječnika Dalmacije, Rafo postao je sinonim protutuberkulozne zaštite u gradu Splitu i Dalmaciji. Problemu tubrekuloze pristupao je sveobuhvatno polazeći od socijalno-medicinskih i preventivno-higijenskih načela kojima ostaje dosljedan punih 45 godina. Godine 1925. izradio je plan grada Splita sa "crnim točkama" umrlih od tuberkuloze od 1900.do 1924.godine. Zahvaljujući organiziranoj borbi protiv tuberkuloze u kojoj je Rafo Ferri odigrao značajnu ulogu, ta je bolest pod konac njegova radnog vijeka svladana. Do godine 1948. vodio je Antituberkulozni dispenzer u Splitu, a potom je osnovao odsjek za tuberkulozu pri Internom odjelu Splitske bolnice (1931.). Odsjek kasnije prerasta u samostalni bolnički odjel (1958.), koji pod njegovim vodstvom postaje poznata specijalizirana bolnička institucija u Dalmaciji na polju ftizeologije i pulmologije. Rafo Ferri je liječio oboljele koristeći arteficijelni pneumotoraks, transfuzije ftiziogene krvi i kombinacije tubrekulostatika zbog sprečavanja pojave rezistenicije kod uzročnika bolesti. Na njegov je poticaj osnovana služba za transfuziju krvi i Stanica za transfuziju krvi u bolnici u Splitu. Rutinski je rad kombinirao s laboratorijskim, uspoređujući rezultate s onima iz svjetske literature. Rafo Ferri je aktivno pridonosio općem razvoju ftizeologije kao struke i znanosti. Dopisiva se i surađivao s nobelovcem S.Waksmanom. Osnovao je Društvo za borbu protiv tuberkuloze.Bio je aktivan član Zbora liječnika Hrvatske i niza stručnih pulmoloških i ftizeoloških društava. Osim za ftizeologiju i pulmologiju zanimao se za opću povijest i povijest medicine. Svojim je cjelokupnim djelom bitno utjecao na smanjivanje broja oboljelih od tuberkuloze u rodnoj mu Dalmaciji.
Type of meeting: Predavanje
Type of presentation in a journal: Full-text (1500 words and more)
Type of peer-review: Domestic peer-review
Project / theme: 101101
Original language: HRV
Category: Znanstveni  Print version   za tiskati


upomoc
foot_4