crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 1000936

Zbornik radova

Autori: Kučić Grgić, Dajana; Kovačević, Antonija; Lovrinčić, Ema; Cvetnić, Matija; Ocelić Bulatović, Vesna; Vuković Domanovac, Marija
Naslov: Biorazgradnja bisfenola A bakterijama Pseudomonas aeruginosa BSW i Streptomyes sp.
( Biodegradation of bisphenol A by bacteria Pseudomonas aeruginosa BSW and Streptomyces sp. )
Izvornik: Proceedings - International conference, 17th Ružička days, "TODAY SCIENCE-TOMORROW INDUSTRY" / Tomas, Srećko ; Ačkar, Đurđica (ur.). - Osijek :
Skup: International conference, 17th Ružička days, "TODAY SCIENCE-TOMORROW INDUSTRY"
Mjesto i datum: Vukovar, Hrvatska, 19.-21-09.2018.
Ključne riječi: Bisfenol A ; Plastika ; Biorazgradnja ; Pseudomonas aeruginosa BSW ; Streptomyces sp. ; Monod model
( Bisphenol A ; Plastics ; Biodegradation ; Pseudomonas aeruginosa BSW ; Streptomyces sp. ; Monod model )
Sažetak:
Bisfenol A (BPA) je sveprisutni organski spoj koji se primjenjuje u proizvodnji polikarbonata, epoksi smola i raznih drugih materijala. Polikarbonati se koriste u proizvodnji plastičnih ambalaža za hranu i piće, bočica za djecu, kuhinjskih pomagala, pakiranju lijekova, elektroničke opreme. BPA dospijeva u okoliš, odnosno u tlo i vode, tijekom kemijske proizvodnje, transporta ili prerade te neispravnim odlaganjem proizvoda koji ga sadržavaju. Zanimljiv je zbog štetnog utjecaja na ljudsko zdravlje, životinjski svijet i okoliš te ga je potrebno ukloniti. Biorazgradnja BPA u vodi je jedan od mogućih načina uklanjanja BPA iz okoliša. U ovom radu provedena je biorazgradnja bisfenolom A u vodi bakterijskim kulturama Pseudomonas aeruginosom BSW i Streptomycesom sp. Pokusima su ispitani različiti čimbenici koji utječu na proces biorazgradnje BPA, poput pH- vrijednosti (5, 6 i 7), koncentracije biomase P. aeruginosa BSW i Streptomyces sp. (optička gustoća 0, 1 ; 0, 2 ; 0, 3), koncentracije BPA (od 0 do 15 mg dm-3 ) i temperature (25, 35 i 40°C). Prema dobivenim rezultatima Pseudomonas aeruginosa BSW najviše BPA razgradila je pri temperaturi od 35 °C, pH-vrijednosti 7 i optičkoj gustoći od 0, 3. Streptomyces sp. najviše BPA razgradio je pri temperaturi od 35 °C, pH- vrijednosti 7 i optičkoj gustoći 0, 2. Pri ispitivanju utjecaja različitih početnih koncentracija BPA na njegovu biorazgradnju, Pseudomonas aeruginosa BSW pokazala je najbolje rezultate pri početnoj koncentraciji BPA od 5 mg dm-3 , a Streptomyces sp. pri 7, 5 mg dm-3. Uspoređujući rezultate pokusa s modelom može se ustanoviti da Monodov model dobro opisuje kinetiku procesa.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kemijsko inženjerstvo
Upisao u CROSBI: Dajana Kučić Grgić (dkucic@fkit.hr), 14. Svi. 2019. u 07:59 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4