crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 128581

Zbornik radova

Autori: Smerić, Tomislav; Žunec, Ozren
Naslov: Mišljenja hrvatskih časnika o ulasku Hrvatske u političko-vojne integracije
( Croatian Officers' Opinions on Croatia's Entering Politico-Military Integrations )
Izvornik: Wars of Former Yugoslavia: The Sociology of Armed Conflict at the Turn of the MillenniumZagreb : Hrvatsko sociološko društvo , 2002. 54-56.
Skup: Wars of Former Yugoslavia: The Sociology of Armed Conflict at the Turn of the Millennium ; Ratovi u bivšoj Jugoslaviji: Sociologija oružanog sukoba na prijelazu tisućljeća
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 6-8.12.2002.
Ključne riječi: vojni časnici; političko-vojne integracije; Oružane snage RH; NATO
( military officers; politico-military integrations; Armed Forces of the Republic of Croatia; NATO )
Sažetak:
Oružane snage Republike Hrvatske (OSRH), stvorene tek pred nešto više od jednog desetljeća u nepovoljnim uvjetima oružanog sukoba, nalaze se pred izazovom uključivanja u europske i euroatlantske političko-vojne saveze. Kako pripreme za ulazak i članstvo u tim organizacijama, osobito kad je riječ o NATO-u, iziskuju niz značajnih promjena (od promjena u koncepcijama i strategijama nacionalne sigurnosti i obrane do promjena u društvenom položaju profesionalnog vojnika) spremnost časničkog zbora na njihovo prihvaćanje jest važan čimbenik uspješnosti provedbe spomenutih integracijskih procesa. Istraživanje provedeno tijekom 2001. godine na prigodnom uzorku od 268 viših i nižih časnika OSRH predstavljalo je pokušaj stjecanja uvida u njihova mišljenja o različitim aspektima ulaska Hrvatske u političko-vojne integracije (od članstva u NATO-u do bilateralne vojne suradnje sa zemljama nastalim na prostoru bivše SFRJ). Dobiveni su rezultati pokazali da većina ispitanika prihvaća ulazak u političko-vojne saveze (u NATO i u vojne eurointegracije) kao jamstvo vanjske/vojne sigurnosti zemlje te kao pretpostavku tehnološke modernizacije oružanih snaga. Istodobno, hrvatski časnici gotovo bez izuzetka smatraju da i po pristupanju NATO-u OSRH moraju očuvati sposobnost samostalnog djelovanja sukladno nacionalnim interesima. Mjera skepticizma zastupljena u mišljenjima časnika u odnosu na članstvo u NATO-u vezana je uz procjenu mogućnosti znatnog gubitka suvereniteta zemlje, kao i uz razmjerno nepovoljnu ocjenu stvarnog doprinosa članstva Hrvatske u "Partnerstvu za mir" vojnoj sigurnosti zemlje.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 0194202
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Sociologija  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4