crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 181835

Časopis

Autori: Jukić, Jelka; Škrinjarić, Ilija; Škrinjarić, Kristina; Ulovec, Zlatko
Naslov: Vrijednost orodentalnih i tjelesnih minor anomalija u diskriminaciji djece sa smetnjama u razvoju
( Value of Oro-Dental and Physical Minor Anomalies in the Discrimination of Children with Developmental Disorders/Impaired Development )
Izvornik: Acta stomatologica Croatica (0001-7019) 38 (2004), 4; 229-305
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: djeca sa smetnjama u razvoju; minor anomalije; dentalne anomalije; diskriminacijska rasčlamba
( children with developmental disorders; minor anomalies; dental anomalies; discriminate analysis )
Sažetak:
Oralne i tjelesne minor anomalije imaju visoku zastupljenost u djece sa smetnjama u razvoju u usporedbi sa zdravom djecom. Cilj ovoga rada bio je na temelju orodentalnih i tjelesnih minor anomalija potvrditi mogućnost diskriminacije djece sa smetnjama u razvoju od zdrave djece. Istraživanje je provedeno na uzorku od 303 djece sa smetnjama u razvoju (SR) i 303 zdrave djece kontrolne skupine. Uzorak djece sa smetnjama u razvoju uključivao je 176 mentalno nedovoljno razvijene djece (MNR), 70 nagluhe i gluhe djece (NG) te 57 slabovidne i slijepe djece (SV). Kontrolnu skupinu činilo je 303 zdrave osobe istog spola i dobi. Multivarijatna diskriminacijska raščlamba provedena je u manifestnom prostoru 18-ero dentalnih i tjelesnih minor anomalija. Početni prostor od 18 izvornih varijabli reduciran je na tri diskriminacijske funkcije. Postoji jasna diskriminacija i velika udaljenost centroida kontrolne od skupina djece sa smetnjama u razvoju. Za razdvajanje skupina važne su prve dvije diskriminacijske varijable koje objašnjavaju ukupno 95, 7% ukupne varijance. Prva varijabla nosi 87, 2% informacija i definirana je orodentalnim anomalijama i anomalijama nožnih prstiju. Druga varijabla objašnjava 8, 5% ukupnoga varijabiliteta, a definirana je dentalnim anomalijama i anomalijama uške. Treća funkcija, koja nije važna, sadrži samo 4, 3% ukupnoga varijabiliteta. Dobivene diskriminacijske funkcije omogućuju da se jasno razdvoje tri skupine djece sa smetnjama u razvoju, ali ne i da se jasno među se razdvoje pojedini entiteti unutar uzorka djece sa smetnjama u razvoju.
Projekt / tema: 0065006
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti,Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita,Dentalna medicina
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Vrijednost orodentalnih i tjelesnih minor anomalija u diskriminaciji djece sa smetnjama u razvoju  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4