crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 18272

Časopis

Autori: Viličić, Vinko; Krejči, Vlado; Grubešić, Marijan; Dubravac, Tomislav
Naslov: Razvoj pomlatka hrasta crnike (Quercus ilex L.) izvrgnutog utjecaju krupne divljači
( Growth of evergreen oak young crop exposed to the influence of large game )
Izvornik: Radovi - Šumarski institut Jastrebarsko (0351-1693) 33 (1998), 2; 103-116
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: Pomladak; prorjeda; hrast crnika; jelen lopatar; brštenje.
( young crop; thinning; evergreen oak; fallow deer; browsing )
Sažetak:
Razvoj pomlatka hrasta crnike (Quercus ilex L.), dostupnog jelenu lopataru (Dama dama L.) u panjači staroj 42 godine, praćen je tijekom triju uzastopnih jeseni, počevši od 1996; kad je obavljena prorjeda sastojine. Već nakon godinu dana uočeno je oštećenje brštenjem vršnih ili/i postranih izbojaka na 67,8 % biljaka izraslih iz sjemena te na svim izdancima iz panja. Slijedeće se godine udio oštećenih crnika iz sjemena povećao na 98,5 %. Pritom niti jedna biljka nije prerasla visinski razred od 30 cm. Radi usporedbe praćen je razvoj crnikinog pomlatka u 51 godinu staroj sastojini, izvan utjecaja jelenske divljači, u kojoj je već druge godine nakon prorjede 2,3 % pomlatka iz sjemena i 97,5% izdanka iz panja preraslo visinu od 30 cm. Rezultati praćenja razvoja crnikinog pomlatka ukazuju kako je posve upitan opstanak crnike u bilo kojem uzgojnom obliku, bez njene učinkovite zaštite od utjecaja krupnih biljojeda.
Projekt / tema: 00240105
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Biotehnologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Razvoj pomlatka hrasta crnike (Quercus ilex L.) izvrgnutog utjecaju krupne divljači



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4