crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 234253

Zbornik radova

Autori: Vuletić, Dijana; Vencl, Vondra; Szirovicza, Lajos; Paladinić, Elvis
Naslov: Rezultati ispitivanja sklonosti turista ka boravku u šumi i odnosa prema ekološkim i socijalnim uslugama šuma
( A Survey of Tourist Preference for Forests and Attitudes Towards Ecological and Social Forest Services )
Izvornik: Šumarstvo na pragu EU / Špac, Vesna (ur.). - Jastrebarsko : Šumarski institut, Jastrebarsko , 2005. 44-45.
Skup: 60 godina rada i razvoja šumarskih instituta u Hrvatskoj
Mjesto i datum: Stubičke toplice, Hrvatska, 24.11-25.11.2005.
Ključne riječi: anketa; sklonosti turista za boravkom u šumi; ekološke i socijalne usluge šuma; metoda izrečenih sklonosti; kontingentna metoda
( survey; preference of tourists for forests; ecological and social forest services; method of expressed preferences; contingent method )
Sažetak:
Ispitivanje sklonosti turista ka boravku u šumi provedeno je tijekom dviju ljetnih sezona na otoku Korčuli. Ispitanici su bili domaći i strani turisti koji su izabrali Hrvatsku obalu za odredište svog godišnjeg boravka. Otok se nalazi u srednjedalmatinskom arhipelagu južno od Splita a sjeverno od Dubrovnika. Poznato je turističko odredište, koje ostvari i do milijun noćenja po sezoni. Uz to Korčula je jedan od najšumovitijih otoka sa preko 60% površine obrasle šumom. Cilj ispitivanja je bio dobiti uvid u stavove i sklonosti turista ka boravku u šumi i ekološkim i socijalnim uslugama šuma. Anketa je ponuđena ispitanicima na samostalno ispunjavanje po slobodnom izboru i bez vremenskog ograničenja. Anketa je bila opširna s više grupa pitanja različitih mogućnosti odgovora. Grupe pitanja su obrađivale: socioekonomski status ispitanika, sklonosti za boravkom u šumi i različitim aktivnostima, odnos prema okolišu i razlozi dolaska na odmor u odabrano odmorište. Radi raznolike turističke populacije anketa je ponuđena na hrvatskom i 7 stranih jezika (engleski, njemački, talijanski, slovenski, poljski, češki i mađarski). Rezultati su ukazali na značajnu sklonost turista za boravkom u prirodi i šumi, visoku svijest ispitanika o okolišnim vrijednostima i prepoznavanje šume kao značajnog činitelja krajobraza i okoliša općenito, za čije čuvanje i obnovu su spremni dodatno izdvojiti od 1, 5 do 3, 5% na cijenu smještaja, čime bi se skupila značajna sredstva (Vuletić 2002) namijenjena zaštiti i obnovi šuma.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Šumarstvo  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4