crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 250034

Zbornik radova

Autori: Dujmović, Nenad; Lakušić, Stjepan; Marušić, Ante; Mikić, Vesna; Mlinarić, Tomislav; Neidhardt, Velimir; Radić, Jure; Šimunović, Božo
Naslov: Lebdeći Zagreb express
( Levitation Zagreb Express )
Izvornik: Prometna problematika grada Zagreba. Zbornik radova / Josip, Božičević (ur.). - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti , 2006. 59-73.
Skup: Prometna problematika grada Zagreba
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 12.6.-13.6.2006.
Ključne riječi: gradski i prigradski promet; magnetna lebdeća vozila (maglev); željeznički kolodvor; autobusni kolodvor; terminal; zračna luka; buka
( urban and suburban traffic; magnetically levitated vehicles (maglev); railway station; bus station; terminal; airport; noise )
Sažetak:
Stvaranje suvremene kvalitetne i funkcionalne urbane aglomeracije Zagreba ukazuje na potrebe integriranja vitalnih terminalnih točaka Zagreba. Predlaže se prometna integracija zračne luke Pleso i satelitskog grada Velike Gorice (kao petog grada po veličini u Hrvatskoj) s glavnim željezničkim i autobusnim terminalima u središtu urbanog tkiva metropole. Sve svjetske metropole razvijenog svijeta oslanjaju se na pružna vozila za povezivanje zračne luke s centrom grada. U zagrebačkom slučaju, naslov lebdeći prvenstveno se odnosi na sustav nadzemnih trasa, dakle konstrukcija na stupovima, koje se mogu realizirati i kao magnetna lebdeća vozila. Pri tome treba napomenuti da bi lebdeći Zagreb Express mogao ići u strogom centru Grada Zagreba podzemnim tunelom (poput metroa). Na taj način bi bila prihvatljiva veza s primjerice Trgom bana Josipa Jelačića. Javni masovni i efikasni putnički promet u metropolama i policentričnim metropolama definitivno se oslanja na primjenu pružnih vozila. Nove tehnologije nošenja i vođenja vozila magnetnim poljem, prugom bez mehaničkog dodira kao i pogon linearnim elektromotorom, daju izrazite prometne prednosti magnetnim lebdećim vozilima (MAGLEV - Magnetically Levitated) prema konvencionalnim pružnim tračničkim vozilima (gradska željeznica, tramvaj, lagana željeznica, metro). U ovom je radu prikazana jedna moguća inačica takvog promišljanja i to, za početak samo na jednoj liniji, od satelitskog grada Velike Gorice i Zračne luke Pleso do središta Grada Zagreba. Naravno da ona nudi ekstenziju na više linija, čime bi obuhvatila sve glavne tokove i totalno promijenila život u gradu. Životna zbilja će nas u jednom trenutku zasigurno potaknuti i ohrabriti za ovakve iskorake koji imaju futuristički predznak, a u gradovima s problematikom sličnoj zagrebačkoj su već odavna realnost. Bit će za grad i njegove stanovnike dobro ako taj trenutak zasine što prije.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0082219, 0120060, 0082221
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Elektrotehnika,Građevinarstvo,Strojarstvo  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4