crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 250793

Knjiga

Autori: Nikčević, Sanja
Naslov: Nova evropska drama ili velika obmana : kako je krajem dvadesetog stoljeća potreba za piscem iskorištena da se europskom kazalištu nametne jedan britanski trend nasilja
( New European Drama or Big Deception : how the late twentieth century the need for writers used to impose the European theater a British trend of violence )
Vrsta knjige: monografija
Izdavač: Meandar
Grad: Zagreb
Godina: 2005
Serija: Biblioteka Intermedia ; knj. 16
Stranica: 166
ISBN: 953-206-179-7
Ključne riječi: europska drama i kazalište; engleska drama; nasilje; kazališne teme i motivi; Sarah Kane; Mark
( European drama and theatre; English drama; violence; theatre topics and motives; Sarah Kane; Mark )
Sažetak:
Knjiga govori o utjecaju suvremenog britanskog trenda (takozvani novi brutalizam, drama krvi i sperme ili in-yer-face theatre ili drama koja udara u lice, s najznačajnijim predstavnicima Sarah Kane i Markom Ravenhillom) na evropsko kazalište. Najnoviji europski trend – drame pune eksplicitnog nasilja i vulgarnog jezika su krajem dvadesetoga stoljeća preplavile Europu i izazvale reakcije na granici histerije – kako protivnika koji su tvrdili da se radi o djelima bez ikakve umjetničke vrijednosti koja samo šokiraju nasiljem tako i pobornika koji su tvrdili da je to jedini mogući "izraz osjećaja epohe" i vrhunska umjetnost. Izrazito zanimljivo i čitko pisana u maniri romana detekcije, knjiga vodi čitatelja od početka uspona britanskog trenda nasilja i njegova prijelaza u Europu pod nazivom "nove europske drame" do zamiranja trenda. Knjiga je provokativna jer za neke stvari i po prvi puta ukazuje na centre moći u europskom kazalištu i mehanizme utjecaja i nametanja određenog trenda ili osobe kao "vrhunske vrijednosti", temeljene uglavnom na demagogijama i napadima. Knjiga je aktualna jer trend, iako na izmaku u zemljama koje su ga započele, još uvijek ima svoje odjeke na našim scenama. Knjiga je plod autoričina dugogodišnjeg praćenja europskog kazališta i studioznog istraživanja i zato će ostati kao analitički trag za buduća istraživanja tog doba.
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Strucna
Znanstvena područja:
Filologija  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4