crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 264383

Časopis

Autori: Vranić, Silvana
Naslov: Odnos infinitiva i prezenta u govorima sjeverozapadnoga makrosustava na otoku Pagu
( The Relation between the Infinitve and the Present of the Speeches Spoken on the Northwestern Makrosystem of the Island of Pag )
Izvornik: Croatica et slavica Iadertina (1845-6839) 2 (2006); 57-72
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: čakavsko narječje; govori paškoga sjeverozapadnog makrosustava; morfološke značajke prezenta; spregovne vrste
( Čakavian dialect; the local speeches on the northwestern makrosystem of the island of Pag; the morphological characteristics of present; the inflection classes )
Sažetak:
U članku se utvrđuju spregovne vrste, infinitiv (osnova i nastavci) i morfološke osobitosti prezenta u mjesnim govorima sjeverozapadnoga makrosustava na otoku Pagu. Analiziraju se morfonološke alternacije (promjena suglasnika na dočetku osnove, alternacija infinitivne osnove s -ova- s prezentskom osnovom sa sufiksom -uje, prezentska osnova završava samoglasnikom na koji je prionuo suglasnik -j-...) uključujući prozodijske alternacije prezentskih oblika. Prikazuju se nastavci glagola i donose primjeri nastavaka za sve glagole koji se mijenjaju po spregovnim vrstama. Slijed glagola koji se sprežu po izdvojenim pravilima: glagoli supletivnih osnova, glagoli s prezentskim nastavkom za 1. l. jd. -u, glagoli s dvosložnim infinitivom i nepravilnim odnosom između infinitivne i prezentske osnove, glagoli s jednosložnom osnovom koja završava konsonantom i jednosložnom osnovom koja završava vokalom.
Projekt / tema: 0009014
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Odnos infinitiva i prezenta u govorima sjeverozapadnoga makrosustava na otoku PaguVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4