crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 266189

Časopis

Autori: Domazet, Mladen
Naslov: Einsteinova sinkronizacija i konvencionalnost istovremenosti
( Einstein synchronisation and the conventionality of simlutaneity )
Izvornik: Prolegomena (1333-4395) 5 (2006), 1; 53-64
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: Blok-svemir; Einsteinova sinkronizacija; jednosmjerna brzina svjetlosti; konvencionalnost i relativnost istovremenosti; protočnost vremena; retrogradno uzrokovanje; Specijalna teorija relativnosti
( Block-universe; Einstein’ s synchronisation; one-way speed of light; conventionality and relativity of simultaneity; flow of time; retrograde causation; Special Theory of Relativity )
Sažetak:
Unatoč naslovu koji pokriva iznimno opširno područje, članak se usredotočuje na blisko pitanje da li Specijalna teorija relativnosti (STR) nužno zagovara ukidanje ontološke razlike izmeð u prošlih i budućih dogað aja, izmeð u prošlosti i budućnosti opæ enito. Izraženo žargonom koji uvodi Stein: jesmo li u okviru STR prinuð eni birati isključivo izmeð u ‘ solipsizma’ i ‘ determinizma’ ? Posebice će biti riječi o ulozi koju konvencionalnost istovremenosti u STR ima u pokušaju odgovora na ovo pitanje. Standardni argumenti pozivaju se na relativnost istovremenosti, tvrdnju da STR negira postojanje univerzalne ‘ sadašnjosti’ koja razgraniè ava ‘ prošlost’ i ‘ budućnost’ , kako bi pokazali da nema ontološke razlike izmeð u prošlosti i budućnosti, da su obje jednako odreð ene/zbiljne (determinizam). Pritom se prešutno prelazi preko è injenice da je za uspostavu ontoloških tvrdnji vezanih uz relativnost istovremenosti potrebno prvo riješiti pitanje konvencionalnosti istovremenosti u okviru STR. U članku će se nastojati pokazati da promatranjem pitanja konvencionalnosti istovremenosti iz perspektive ‘ čisto filozofskog’ Dummettovog odreð enja razlike izmeð u prošlosti i budućnosti možemo u okviru STR pokušati razviti shvaćanje razlikovanja prošlosti i budućnosti mimo (nepoželjne) stroge ontološke dihotomije ‘ solipsizam’ /‘ determinizam’ , ukoliko kriterij koji postavlja STR shvatimo kao epistemički, a ne kao ontološki.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Fizika,Filozofija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Einsteinova sinkronizacija i konvencionalnost istovremenosti  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4