crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 296536

Knjiga

Autori: Badel, Tomislav
Naslov: Temporomandibularni poremećaji i stomatološka protetika
( Temporomandibular Disorders And Prosthetic Dentistry )
Vrsta knjige: monografija
Izdavač: Medicinska naklada
Grad: Zagreb
Godina: 2007
Stranica: 228
ISBN: 978-953-176-264-9
Ključne riječi: temporomandibularni poremećaji; čeljusni zglob; pomak zglobne pločice; magnetska rezonancija; stomatološka protetika
( temporomandibular disorders; temporomandibular joint; disc displacement; magnetic resonance imaging; prosthetic dentistry )
Sažetak:
Svrha istraživanja bila je utvrditi magnetskom rezonancijom položaj/pomak zglobne pločice kod klinički odabrane skupine pacijenata s temporomandibularnim poremećajima i kod asimptomatskih osoba. Zglobovi su analizirani vizualnom i metričkom analizom te je evaluiran tijek inicijalne terapije okluzijskom udlagom. U statističku analizu podataka uključeno je 40 pacijenata s diskopatijom (prosječna dob 35, 5 godina) te 25 asimptomatskih ispitanika (prosječna dob 23, 4 godine). Omjer pacijenata po spolu bio je 3:1 za žene. Pacijenti su liječeni michiganskom i stabilizacijskom udlagom. 25 pacijenata s diskopatijom snimljeno je magnetskom rezonancijom s apliciranom udlagom. Dijagnoza djelomičnog pomaka postavljena je u 20, 9%, a potpunog pomaka zglobne pločice s repozicijom u 34, 9% zglobova, te potpunog pomaka zglobne pločice bez repozicije u 44, 2% zglobova. Asimptomatski pomak zglobne pločice utvrđen je u 2, 5% zglobova pacijenata i u 12% zglobova asimptomatskih ispitanika. Metričkom analizom potvrđen je anteriorni pomak zglobne pločice bez obzira je li pomak simptomatski ili asimptomatski. Znatna je razlika položaju zglobne pločice (p<0, 05) u fiziološkim zglobovima asimptomatski ispitanika i pacijenata. Škljocanje i bol u zglobu najčešći je simptom bez obzira na dijagnozu diskopatije. Postoji razlika u aktivnom (p<0, 001) i pasivnom otvaranju usta (p<0, 05) između pacijenata i asimptomatskih osoba. Nalaz dinamičkih postupaka znatno se razlikuje za pojedine dijagnoze (p<0, 01). Tendomiopatija je dijagnosticirana kod 35% pacijenata. Veća je učestalost jačeg stupanja atricije kod pacijenata nego asimptomatskih ispitanika (p<0, 05). Znatna je razlika između položaja maksimalne interkuspidacije i centrične relacije (p<0, 01) među pacijentima i asimptomatskim ispitanicima. Metrička evaluacija inicijalne terapije pokazala je smanjenje anteriornog pomaka zglobne pločice i repozicioniranje kondila samo za zglobove s djelomičnim i potpunim pomakom s repozicijom (p<0, 01).
Projekt / tema: 065-0650448-0438, 134-1080232-1494
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstvena
Znanstvena područja:
Dentalna medicina
Upisao u CROSBI: Tomislav Badel (badel@sfzg.hr), 25. Tra. 2007. u 21:03 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4