crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 352641

Zbornik radova

Autori: Lajšić, Saša
Naslov: Pripovjedna proza u hrvatskoj i makedonskoj srednjovjekovnoj književnosti
( Narrative Prose in Medieval Croatian and Macedonian Literature )
Izvornik: Hrvatsko-makedonske književne i kulturne veze ; KNJIGA I. / Pavlovski, Borislav i Kalogjera, Goran (ur.). - Rijeka : Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci , 2008. 73-92 (ISBN: 978-953-6104-63-5).
Skup: Međunarodni znanstveni skup Hrvatsko-makedonske književne i kulturne veze
Mjesto i datum: Rijeka, Hrvatska, 27- 28.09. 2006.
Ključne riječi: hrvatska književnost; makedonska književnost; srednjovjekovna književnost; pripovjedna proza; srednjovjekovni zbornici; žanr
( Croatian literature; Macedonian literature; medieval literature; narrative prose; medieval collections; genre )
Sažetak:
U članku se upućuje u poetičku razlikovnost tekstova koji su nastajali nakon razdoblja srednjega vijeka na područje sjevernoga Jadrana, a razlikuju se od ostaloga dijela nacionalnoga korpusa. Riječ je uglavnom o manjim (otočnim) sredinama, gdje će u sklopu prepisivačkih i zapisivačkih djelatnosti pojedinaca, najčešće pripadnika crkvenih redova ili bratovština, ovakva vrsta literature od XV. a posebice u 16. stoljeću postojati usporedo s renesansnim literarnim korpusom i znači kontinuiranje srednjovjekovne književne tradicije. Taj se korpus tekstova dovodi u vezu s makedonskom srednjovjekovnom književnošću, uz upućivanje na različite periodizacijske pretpostavke. Tipološka paradigma u obje književnosti, hrvatskoj i makedonskoj, okvirno se prikazuje s obzirom na: medij unutar kojega se ostvaruju, mjesto nastanka i način na koji funkcioniraju unutar pojedinoga sistema te se izvodi tematska, strukturna i funkcionalna klasifikacija. Kao primjer za preinaku makrožanrovskim struktura navode se srednjovjekovni zbornici kao svojevrsni 'žanrovski ansambli' - mješoviti tip zbornika, koji objedinjuju raznovrsne žanrovske transformacije načelno 'istoga' pripovjednoga prototipa koji se realizira u prozi i u stihu. Zaključuje se o intertekstualnoj potenciji srednjovjekovne pripovjedne proze bilo hrvatske ili makedonske, te o mogućnosti razvitka teksta od jednoobrazne matrice do žanrovski vrlo izdiferenciranih tvorevina.
Vrsta sudjelovanja: Ostalo
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 009-2263053-0901
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija
Upisao u CROSBI: konestra@ffri.hr (konestra@ffri.hr), 12. Svi. 2008. u 23:39 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4