crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 355884

Zbornik radova

Autori: Grubešić, Marijan; Trupčević, Mladen; Margaletić, Josip; Pernar, Nikola
Naslov: Žutica kao model integralnog gospodarenja prirodnim resursima
( The Žutica forest as a model of ingeral natural resource management )
Izvornik: Zbornik radova sa 4. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa o naftnom gospodarstvu / Zelić, Mirko (ur.). - Zagreb : HUNIG-Hrvatska udruga naftnih inženjera i geologa , 2007. 7-19.
Skup: Energenti koji će omogućiti tehnološki i gopsodarski razvoj u 21. stoljeću
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 02-05.10. 2007.
Ključne riječi: Žutica; Nafta; Naftno polje; Šuma; Lovstvo; Zaštita prirode; Integralno gospodarenje
( Žutica; oil; oil field; forest; hunting; nature protection; ingreal management )
Sažetak:
Šuma Žutica je iskonski cjeloviti šumski kompleks poplavnih nizinskih šuma. Danas ima polivalentni karakterom u kontekstu praktičnog gospodarenja prostorom ovog dijela Lonjskog polja. Gospodarski gledano u Žutici se na istom prostoru i istovremeno isprepliću interesi slijedećih gospodarskih djelatnosti: - naftno rudarstvo - šumarstvo - vodno gospodarstvo - poljoprivreda (stočarstvo) - lovno gospodarenje - zaštita prirode Svaka djelatnost ima svoje gospodarske ciljeve, tehničke i tehnološke postupke i naravno utjecaj na ostale djelatnosti a napose na prostor u kojem se odvija. Gospodarske aktivnosti u nekim segmentima se podudaraju i imaju zajedničke interese dok se u drugima pojavljuje inkompatibilnost. Naftno rudarstvo: U svojih 40 godina eksploatacije naftno polje Žutica proizvelo je preko 15 milijuna tona nafte, 3, 7 milijarde m3 naftnog plina. Šumarstvo: Gospodarska jedinica Žutica prostire se na površini od 6.276, 65 ha, na kojoj se nalazi 1.291.565 m3 drvne zalihe sa 43.311 m3 prirasta i 30.000 m3 etata (sječive drvne mase). Obzirom da je šuma obnovljivi izvor energije, uz stručno gospodarenje vijek proizvodnje drvne mase je neograničen. Vodno gospodarstvo: Žutica je prva retencija nizvodno od Zagreba sa ciljem zaštite Siska i ostalih naselja uza Savu od poplava tijekom visokih vodnih valova rijeke Save. Tijekom visokih vodnih valova u Žuticu se na ustavi Prevlaka ispušta i do 450 m3 /s. vode. Količina vode koja se upušta u retenciju Žutica tijekom poplave je do 65 milijuna m3 vode. Poljoprivreda (Stočarstvo): Iako šumski kompleks Žutice kao i naftno polje nisu tipično poljoprivredno zemljište, zahvaljujući tradicionalnom stočarstvu u Žutici se nalazi tijekom godine i po nekoliko stotina konja, krava i pitomih svinja Lovno gospodarenje: Državno lovište Žutica ustanovljena je na površini od 9.173 ha u kojem se nalazi raznolika divljač poput jelena, srne i divlje svinje. Gospodarenje lovištem sastoji se od uzgoja, zaštite divljači i drugih životinjskih vrsta te lova. Prirodna reprodukcija divljači omogućava i izlov, pa se tako godišnje ulovi oko 10 jelena, 60 - 70 srna, 120 divljih svinja i znatan broj drugih vrsta divljači. Zaštita prirode: Uz sve gospodarske aktivnost ovo područje je sa očuvanim prirodnim staništima, a neke površine su zaštićene jer predstavljaju vrijednu cjelinu, poput vrbovih sastojina na južnom dijelu Žutice. Sve gospodarske aktivnosti imaju međusobni utjecaj ali u konačnici integralno gospodarenje omogućava aktivnosti i opstati sve subjekata.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 068-0532400-0712, 068-1430115-2119, 068-0682041-2782
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Šumarstvo
Upisao u CROSBI: jmargaletic@sumfak.hr (jmargaletic@sumfak.hr), 19. Svi. 2008. u 14:11 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4