crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 364986

Disertacija

Autor: Selenić, Kaća
Naslov: Ispitivanje mikrobioloških i fizikalno-kemijskih parametara meda kadulje proizvedenog 2006. godine
( Microbiological and physico-chemical analyses of croatian sage honey manufactured in 2006. )
Vrsta: diplomski rad
Fakultet: Medicinski fakultet
Sveučilište: Sveučilšta u Rijeci
Mjesto: Rijeka
Datum: 8.02.
Godina: 2008
Stranica: 45
Mentor: Gobin, Ivana
Neposredni voditelj: Lušić, Dražen
Ključne riječi: med kadulje; mikrobiološke analize; fizikalno-kemijske analize; bakterije
( sage honey; microbiological analyses; physico-chemical analyses; bacteria )
Sažetak:
Med kadulje (Salvia officinalis) posjeduje karakteristična organoleptička svojstva, i njegova se proizvodnja povezuje s priobalnim područjima s mediteranskom klimom. U Hrvatskoj su najznačajnija područja proizvodnje kvarnersko priobalje i otoci, Pag, Hvar, dolina rijeke Raše u Istri, Kornati i područje Konavala. Na 15 uzoraka kaduljinog meda s područja kvarnerskih otoka, Primorja, sjevernog hrvatskog i podvelebitskog područja ispitivani su mikrobiološki parametri propisani Pravilnikom o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 129/03), te odabrani fizikalno – kemijski parametri, propisani od strane Međunarodne komisije za med (Bogdanov i suradnici, 1997) i Pravilnikom o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda (NN 20/2000). Rezultati mikrobioloških ispitivanja zadovoljavaju odredbe navedene Pravilnikom o mikrobiološkim standardima (NN 129/03), iz čega proizlazi zaključak da su svi uzorci bili unutar okvira propisanih za zdravstvenu ispravnost meda. Rezultati ispitivanja fizikalno – kemijskih parametara zadovoljavaju odredbe Pravilnika (NN 20/2000) za ispitivane parametre. Niti jedan uzorak nije pokazivao odstupanje od propisanih vrijednosti, iz čega se da zaključiti da su svi uzorci bili ispravni i s mikrobiološkog i fizikalno – kemijskog stajališta.
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita,Prehrambena tehnologija
Upisao u CROSBI: sandraa@medri.hr (sandraa@medri.hr), 11. Ruj. 2008. u 13:15 sati



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4