crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 367127

Zbornik radova

Autori: Tatalović Vorkapić, Sanja; Tadinac, Meri
Naslov: Analiza odnosa evociranih mozgovnih potencijala s neuroticizmom, psihoticizmom i depresivnošću na studentskom uzorku
( The analysis of the relationship between evoked brain potentials and neuroticism, psyhoticism and depression in student sample )
Izvornik:
Skup: XVI. DANI PSIHOLOGIJE
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 29-31.05.2008.
Ključne riječi: evocirani potencijali; neuroticizam; psihoticizam; depresivnost; studentice
( evoked potentials; neuroticism; psychoticism; depression; students )
Sažetak:
U ovom smo istraživanju proučili odnos između parametara evociranih moždanih potencijala (N1, P2, N2, P3 i SV) izazvanih vidnom oddball paradigmom i razina neuroticizma i psihoticizma izmjerenih EPQ-R, te razine depresivnosti izmjerene s D-92. Pored ostalog, jedan od razloga provođenja ovakve analize jest u vrlo malom broju istraživanja čiji su nalazi prilično nekonzistetni. Ipak, pretpostavljeno je da će depresivnije studentice pokazivati i značajno produljene EP-latencije, te da će se više razine neuroticizma i psihoticizma vezati uz niže EP-amplitude. U istraživanju su sudjelovale studentice psihologije (N=54), dobi 19-23 godine, sve dešnjakinje, bez utvrđenih psihijatrijskih/neuroloških poremećaja. U prvoj seriji snimanja, utvrđene su značajne negativne povezanosti između neuroticizma i P2 amplitude snimljene na P3 (r=-.28, p=.04) i P4 (r=-.31, p=.02), te značajna pozitivna povezanost između P3 amplitude snimljene na P3 (r=.28, p=.04). U drugoj seriji snimanja, utvrđena je značajna negativna povezanost neuroticizma s N2 amplitudom (r=-.31, p=.02) i P2 amplitudom (r=-.33, p=.02) snimljenim na P4 elektrodi ; te značajna pozitivna povezanost psihoticizma s N2 amplitudom snimljenoj na P4 (r=.37, p=.01) i s P3 amplitudama snimljenim na P3 (r=.37, p=.01) i na P4 (r=.33, p=.02). Dakle, studentice s višom razinom neuroticizma su pokazale značajno niže amplitude potencijala koji odražavaju ranu obradu podražaja (P2) i određivanja svojstava podražaja (N2). Odnos neuroticizma i P2 amplitude pokazao se stabilnijim jer je povezanost utvrđena u obje serije snimanja. Studentice s višom razinom psihoticizma su pokazale i značajno više amplitude N2 i P3 vezanog uz usmjeravanje pažnje i promjene u neposrednom pamćenju. Jedina značajna povezanost depresivnosti pronađena je sa Sv-latencijom snimljenoj na P3 (r=.33, p=.01) i na P4 (r=.34, p=.01), što je potvrdilo hipotezu da će depresivnije studentice pokazivati i značajno dulje EP-latencije. Nalazi su raspravljeni u okviru Eysenckove teorije ličnosti i hipoteze o prevelikoj pobuđenosti (the overarousal hypothesis).
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 130-0000000-3294
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: ihromatko@ffzg.hr (ihromatko@ffzg.hr), 2. Lis. 2008. u 14:23 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4