crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 398183

Časopis

Autori: Krišto, Jure
Naslov: Susret civilizacija: Početci političkoga života Hrvata u Hercegovini u vrijeme Austrougarske Monarhije
( An Encounter of Civilizations: The Beginnings of Political Life of Croats in Herzegovina in Times of Austro-Hungarian Monarchy )
Izvornik: Hum (1840-233X) 2007 (2007), 2; 54-81
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: Bosna i Hercegovina; Austrougarska Monarhija; Tursko Carstvo; Hrvati; Srbi; Muslimani; Mađari; interesi; politika; franjevci; Stadler
( Bosnia and Herzegovina; Austro-Hungarian Monarchy; Turkish Empire; Croats; Serbs; Muslims; Magyars; Interests; Politics; Franciscans; Stadler )
Sažetak:
Nakon kratka i jezgrovita opisa opće situacije u Bosni i Hercegovini za vrijeme turske vladavine, autor promatra političko organiziranje Hrvata u Hercegovini od preuzimanja vlasti Austrougarske Monarhije u BiH do Prvoga svjetskog rata. S ciljem što jasnijega osvjetljavanja toga problema, razmatra širi kontekst u kojemu je BiH postala poprištem sukoba različitih političkih, nacionalnih, gospodarskih, religijskih, staleških i drugih interesa. S tim u vezi ponajprije konstatira da je dolaskom Monarhije u ovu u svim segmentima zaostalu provinciju unesena liberalistička ideja koja je omogućila organiziranje drukčijih oblika socijalnoga, ekonomskog i kulturnoga života. To su u hrvatskom korpusu iskoristili franjevci koji su se nametnuli kao nezaobilazan činitelj društvenoga organiziranja, što će se kasnije očitovati i na političkom planu. No, politički život u BiH bio je pod snažnim utjecajem Mađara koji su ovu državu smatrali svojom interesnom sferom. Njima je pak odgovaralo da se umjesto nacionalne nastavi tradicija religijske identifikacije jer su se bojali snažne hrvatske strane u BiH koja bi zagovarala ujedinjenje s drugim hrvatskim zemljama. Na drugoj su strani Srbi radili na pripojenju BiH Srbiji. Muslimani su se tako našli u apsurdnoj situaciji, osobito oni koji su prije uživali sve privilegije i koji su uzaludno čekali povratak Osmanskoga Carstva.
Projekt / tema: 019-0190612-0600
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Povijest
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Susret civilizacija: Početci političkoga života Hrvata u Hercegovini u vrijeme Austrougarske Monarhije
Upisao u CROSBI: kristo0102@isp.hr (kristo0102@isp.hr), 2. Lip. 2009. u 10:14 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4