crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 412077

Knjiga

Autori: Srdoč-Konestra, Ines: Lajšić, Saša
Naslov: Obrednik po Garanjinu. Prilog proučavanju književnojeziče baštine grada Raba
( Garanjin's book of rites )
Vrsta knjige: monografija
Formalni urednik/ci: Stolac, Diana
Izdavač: Filozofski fakultet
Grad: Rijeka
Godina: 2008
Stranica: 222
ISBN: 978-953-6104-61-1
Ključne riječi: obrednik; bratovština; Ivan Luka Garanjin st.; hrvatski jezik; hrvatska književnost; statut (matrikula); Bratovština Svetoga Križa Proplakanoga; Rab
( book of rites; fraternity; Ivan Luka Garanjin st.; Croatian Language; Croatian Lietarure; fraternity’ s statute (matrikula); Bratovština Svetoga Križa Proplakanoga; Rab )
Sažetak:
Knjiga donosi transkript rukopisa iz 18. stoljeća iz Arhiva bivše Rapske biskupije (Archi Capituli Arbi br. 27., Confraternitas S. Crucis Lacrimosae, Arbi.) Riječ je o 57 stranica latinicom ispisanoga obrednika bratovštine Sv. Križa Proplakanoga koja je utemeljena 1560. godine u gradu Rabu. Obrednik bratovštine je datiran 1765. godinom kada je rapski biskup bio Ivan Luka Garagnin, kasnije splitski nadbiskup (član poznate obitelji Garagnin-Fanfogna). Obrednik je pisan na trima jezicima: latinskom, talijanskom i hrvatskom što ga čini iznimno vrijednim svjedočanstvom o višejezičnoj situaciji na otoku. U obredniku se nalazi i prijepis papinske bule kojom se ozakonjuje djelovanje ove bratovštine (papa Klement XIII). U središnjem dijelu matrikule nalazi se pjesma na hrvatskome jeziku naslovljena Na 14 Decembra, to yest, v dan proplakanya S. Krixa, a započinje stihom Stuymo bratyo blagdan danas. Riječ je o pjesmi koja se i danas pjeva u sklopu religioznih i kulturnih manifestacija na Rabu. Uz transkripciju na suvremenu grafiju, knjiga donosi studiju koja se bavi tekstološkom analizom: jezičnom, stilskom, književno-povijesnom, kulturološkom ; daje se i opći kulturno-povijesni kontekst nastanka obrednika te uvid u njegovu važnost za sam otok Rab. Donosi se transkript Statuta navedene bratovštine.
Projekt / tema: 009-2263053-0901
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstvena
Znanstvena područja:
Teologija,Filologija
Upisao u CROSBI: konestra@ffri.hr (konestra@ffri.hr), 10. Lip. 2009. u 11:17 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4