crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 417743

Disertacija

Autor: Vinaković, Dalibor
Naslov: Provjera nosivosti dijelova konstrukcije postolja uređaja za sučeono zavarivanje limova
( Control of bearing capacity of standing construction parts for sheet metal butt welding )
Vrsta: diplomski rad
Fakultet: Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu
Sveučilište: Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku
Mjesto: Slavonski Brod
Datum: 12.06.
Godina: 2009
Stranica: 47
Mentor: Kozak, Dražan
Ključne riječi: naprava za ovješenje uređaja za AGW zavarivanje; konstrukcijsko rješenje; proračun pomoću MKE; dimenzioniranje
( truss construction for the automatic girth welding (AGW) apparature; design solution; finite element analysis; dimensioning )
Sažetak:
Automat girth welder (A. G. W.) je uređaj za EPP zavarivanje tabli lima, koje su prethodno pripremljene i fiksirane na nepomičnim pridrživačima. Prvobitno je bio namijenjen za zavarivanje limova velikih gabarita, kao sastavnog dijela spremnika za naftu , plin, vodu i raznih drugih spremnika. Uređaj je ovješen po gornjoj ivici lima i tako zavaruje na nešto niže položenom mjestu s obadvije strane lima, potpuno simultano, prethodno pripremljeni žlijeb. Pošto se uređaj kreće po gornjoj ivici i time vrši kružni ciklus oko spremnika, svakim bi njegovim završetkom nanovo počinjao novi ciklus zavarivanja. Završetkom zavara, tj. nakon zavarivanja jednog ciklusa, navarivao bi se novi sloj što je potrebno kod većih debljina limova, koji su debljine i do nekoliko desetaka milimetara . Problem koji se postavio kao zadatak ovog diplomskog rada je kako izvesti nosivu konstrukciju koja bi omogućila da se stroj, koji je zavarivao kružne spremnike za različite namjene, može prenamijeniti, te omogućiti da se njegovo kružno gibanje prenese u pravocrtno, bez da se našteti integritet samog stroja te da mu se omogući nesmetano zavarivanje i kretanje po zadanoj putanji. Početna rješenja su bile samo skice na temelju zadanih preduvjeta i ograničenja za stroj, koji su u kasnijoj analizi uzeti u razmatranje. Na temelju detaljnije razrade problema se rađene preinake i poboljšanja prvih rješenja., koja su na koncu integrirana u finalno izabrano varijantno rješenje konstrukcije. U razradi varijantnih rješenja konstrukcijske izvedbe su korišteni računalni programi, kao što je INVENTOR koji služi za 3D modeliranje konstrukcije i u njemu integriran softver ANSYS, koji služi za proračun progiba, naprezanja i deformacija modeliranog modela. Cilj ovog diplomskog rada je konstruirati takvu noseću konstrukciju koja će biti u stanju zadovoljiti zadane uvjete, od kojih su najvažniji progibi zbog težine uređaja za zavarivanje, koja uzrokuje savijanje konstrukcije. Na temelju proračuna pomoću metode konačnih elemenata odabrani su odgovarajući čelični profili, koji su dimenzionirani sukladno tome da se faktor sigurnosti konstrukcije kreće unutar propisanih vrijednosti za takve vrste konstrukcija.
Projekt / tema: 152-1201910-1909
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Strojarstvo
Upisao u CROSBI: dkozak@sfsb.hr (dkozak@sfsb.hr), 15. Lip. 2009. u 10:43 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4