crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 429007

Disertacija

Autor: Kučan, Martina
Naslov: Utjecaj temperature na porast različitih vrsta Legionella na hranjivoj podlozi uz prisutnost amebe Acanthamoeba castellanii
( The influence of temperature on growth of different Legionella species on the agar plates in the presence of Acanthamoeba castellanii )
Vrsta: završni rad - preddiplomski studij
Fakultet: Medicinski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Rijeci
Mjesto: Rijeka
Datum: 7.09.
Godina: 2009
Stranica: 28
Mentor: Gobin, Ivana
Ključne riječi: Legionella spp; amoeba; BCYE agar
( Legionella spp; amoeba; BCYE agar )
Sažetak:
Rod Legionella danas sadrži 52 vrste te 70 seroskupina, od kojih 25 vrsta može uzrokovati bolest kod ljudi. Vodeći uzročnik legioneloza u svijetu je L. pneumophila. Ubikvitarni su mikroorganizmi koji žive u prirodnom ili umjetno napravljenom vodenom okolišu, a može ih se pronaći u vlažnom tlu. Parazitiraju u različitim vrstama protozoa koje su njihovi primarni domaćini. Amebe im pružaju zaštitu od nepovoljnih vanjskih uvjeta, kao npr. klorinacija. Nedavno je opisan test porasta L. pneumophila na BCYE podlozi sa amebama kako bi se ispitala sposobnosti razmnožavanja mutanata ove vrste uz A. castellanii. Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati može li se navedeni test koristiti za brzo ispitivanje porasta drugih vrsta legionela na BCYE hranjivoj podlozi s A. castellanii. U pokusu su korištene bakterije: L. pneumophila (klinički izolat, sg 1), L. micdadei (klinički izolat), L. longbeachae serogrupe 1 (klinički izolat), L. longbeachae serogrupe 2 (klinički izolat), L. steigerwaltii (okolišni izolat) i L. gormanii (okolišni izolat). Test je proveden na dvije temperature inkubacije: 25°C i 37°C. Broj bakterija određen je spektrofotometrijski. Optička gustoća namještena je na 1 što označava 109 CFU/ml (prema engl. colony-forming unit). Broj bakterija u inokulumu potvrđen je nasađivanjem deseterostrukih razrjeđenja na BCYE podlogu. Dan prije izvođenja pokusa na BCYE podlogu je nanešeno 1 ml suspenzije ameba i ostavljeno preko noći na sobnoj temperaturi da se osuši. Broj ameba namješten je računski na 2x106 ameba po mililitru medija. Pri 37°C na BCYE podlozi s amebama, osim L. pneumophile, uspješno su rasle L. longbeachae sg 1 i L. gormanii, dok se L. longbeachae sg 2 i L. steigerwaltii nisu razmnožavale. Porast L. micdadei na podlozi uz amebe bio je značajno smanjen u odnosu na kontrolu. Niža temperatura inkubacije i prisutnost ameba na podlozi su inhibirali porast L. micdadei, dok su se L. longbeachae sg 1 i L. gormanii dobro razmnožavale bez obzira na temperaturu inkubacije. L. longbeachae sg 2 i L. steigerwaltii, neovisno o temperaturi, nisu se razmnožavale.
Projekt / tema: 062-0621273-1275
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Kliničke medicinske znanosti,Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Upisao u CROSBI: sandraa@medri.hr (sandraa@medri.hr), 2. Lis. 2009. u 15:07 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4