crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 432422

Zbornik radova

Autori: Krapinec, Krešimir; Lampe, Albin; Grubešić, Marijan; Pintur, Krunoslav; Konjević, Dean; Tomljanović; Kristijan
Naslov: Prilog istraživanju uspješnosti preživljavanja kavezno uzgojenog europskog zeca (Lepus europaeus Pall.) u okolici Vodnjana
( A contribution to investigating the survival rate of hand-reared European brown hare (Lepus europaeus Pall.) in the surroundings of Vodnjan )
Izvornik: Zbornik radova 44. hrvatskog i 4. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku , 2009. 691-695 (ISBN: 978-953-6331-67-3).
Skup: 44. hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 16-20.02.2009.
Ključne riječi: Lepus europaeus; ispuštanje zečeva iz umjetnog uzgoja
( Lepus europaeus; release of hand-reared hares )
Sažetak:
U radu su iznijeti rezultati odstrela umjetno uzgojenih zečeva ispuštenih u okolicu Vodnjana (Istra) na tri pokusne plohe. Indeks heterogenosti staništa pokusnih ploha bio je H'=1, 77 ; indeks sličnosti staništa, E'=0, 85 ; a prosječna veličina parcela na plohama A=0, 5 ha. Ispuštanje je obavljeno u dva navrata (ljeto 2001. i ljeto 2002. godine), a ukupno je ispušteno 60 zečeva (30 po turnusu). Udaljenost od uzgajivačnice do mjesta ispuštanja zečeva je bila cca 3 km. Prosječno se godišnje odstrijeljivalo od 10 do 20 % ispuštenih zečeva. Tijekom četverogodišnjeg razdoblja ukupno je odstrijeljeno 25 repova (13 iz prvog ispuštanja, a 12 iz drugog) što čini uspjeh od 42 %. Nije nađena statistički značajna ovisnost između odstrela ispuštenih jedinki i razdoblja izlovljavanja, iako je uočen lagan trend pada broja odstrijeljenih zečeva (p=-0, 2001) što ukazuje da se dio zečeva ipak dobro prilagodio sredini u koju je ispušten. Iako je spomenuti postotak relativno visok u usporedbi s podacima o preživljavanju ispuštenih zečeva drugih autora ova mjera ispusti-uzmi nije rentabilna jer je zec iz prirodnog uzgoja jeftiniji od onog iz kaveznog uzgoja. Osim toga, u nas se još uvijek ne vodi računa o genetskom materijalu koji ulazi i izlazi iz uzgajivačnica, odnosno koji se ispušta u prirodu.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Veterinarska medicina,Poljoprivreda (agronomija),Šumarstvo
Upisao u CROSBI: kpintur@vuka.hr (kpintur@vuka.hr), 2. Stu. 2009. u 10:43 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4