crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 440019

Zbornik radova

Autori: Vuletić, Dijana; Paladinić, Elvis
Naslov: Krajobrazne i turističke vrijednosti šuma NP "Krka"
( Forest's Landscape and Touristic Values in National Park Krka )
Izvornik: Rijeka Krka i Nacionalni park "Krka". Prirodna i kulturna baština, zaštita i održivi razvitak. / Marguš, Drago (ur.). - Šibenik : Javna ustanova "Nacionalni park Krka" , 2007. 901-916 (ISBN: 978-953-7406-01-6).
Skup: Rijeka Krka i Nacionalni park "Krka". Prirodna i kulturna baština, zaštita i održivi razvitak.
Mjesto i datum: Šibenik, Hrvatska, 05.-08.10.2005.
Ključne riječi: izlučivanje krajobraznih jedinica; bodovno vrednovanje; krajobrazne i turističke usluge šuma; podtipovi krajobraza
( defining of landscape units; point valuation; landscape and touristic forest services; subtypes of landscape )
Sažetak:
U ovom radu iznose se rezultati vrednovanja krajobraznih i turističkih usluga šuma, te metode i razultati definiranja i izlučivanja krajobraznih jedinica na području NP Krka. Izlučivanje je izvršeno prema temeljnim odrednicama iz Programa prostornog uređenja RH (MZOPU 1999) i zakonom potvrđenoj konvenciji o europskim krajobrazima i time prihvaćenim obvezama za provođenje programa vrednovanja krajobraza Republike Hrvatske, i vrednovanja po metodi (Krznar i Lindić 1999) a izlučene jedinice predstavljaju podtipove krajobraza. Krajobraz je prema definiciji, izraziti, jedinstveno shvaćeni odsječak površine zemljišta, koji se sastoji od sklopa prirodnih i kulturnih ekosustava i ekotipova, a označava se kao krajobrazna jedinica. Vrsta vegetacije kao jedan od četiri temeljna elementa definiranja krajobraza je posebno promatrana, a težište je dato šumskoj vegetaciji. Cijelo istraživano područje nosi osnovne karakteristike temeljne krajobrazne jedinice Sjeverno Dalmatinskog platoa i najvećim je dijelom karakterizirano šumskom vegetacijom različitih razvojnih i degradacijskih oblika. Na temelju detaljnog pregleda terena i uz pomoć drugog kartografskog materijala područje NP Krka podijeljeno je na osnovne tipove krajobraznih jedinica, koje su izlučene prema temeljnim reljefnim i vegetacijskim oblicima. Izlučeni su slijedeći tipovi krajobraznih jedinica: Slapišta, Visovačko jezero sa Samostanom Majke od Milosti, Područje Manastira sv. Arhanđela i Carigradske drage, Krajobrazne jedinice kanjona, Krajobrazne jedinice koje karakterizira plato ili zaravan oko samog kanjona, Područja uvala sa blažim obalama i kulturnim elementima, Područje ušća Čikole u Krku i sedrenih barijera prije Skradinskog buka, Srednji dio toka Čikole sa jezerom i vrelom Torak i Područja sa značajnim povijesnim građevinama (Nečven grad, Trošenj grad, Burnum i Ključica), te kartografski prikazani. Šuma i njene posebnosti vežu uz ukupnu uslužnu vrijednost karakterističnog krajobraza, a njen se značaj prepoznaje kroz krajobrazne i turističke usluge kao sastavnice šireg skupa socijalnih usluga šuma. Stoga je za svaku krajobraznu jedinicu izvršeno je bodovno vrednovanje njenih krajobraznih i turističkih usluga, te izraženo u stupnjevima sposobnosti zadovoljavanja navedenih usluga. Temeljem tih rezultata moguće je bolje planiranje korištenja određenih tipova krajobraza u turističke i rekreacijske svrhe.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 024-0242049-2101
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Šumarstvo
Upisao u CROSBI: marinak@sumins.hr (marinak@sumins.hr), 13. Sij. 2010. u 11:42 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4