crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 444043

Zbornik radova

Autori: Vujičić, Božidar; Orlić, Lidija; Devčić, Bosiljka; Nedeljković, Lela; Rački, Sanjin
Naslov: Parikalcitol smanjuje potrebu za eritropoetinom u anemičnih bolesnika sa sekundarnim hiperparatiroidizmom na redovitoj hemodijalizi
( Paricalcitol Reduces Erythropoietin Dose in Anaemic Patients With Secondary Hyperparathyroidism on the Maintenance Haemodialysis )
Izvornik: Acta Medica Croatica, Časopis Akademije medicinskih znanosti HrvatskeZagreb :
ISSN: 1330-0164
Skup: 5. Hrvatski kongres nefrologije, dijalize i transplantacije s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum: Bol, Hrvatska, 18-21.04.2008.
Ključne riječi: Prikalcitol ; Anemija ; Eritropoetin
( Paricalcitol ; Anaemia ; Erythropoietin )
Sažetak:
Uvod. Primjena kalcitriola ili analoga vitamina D, samostalno ili kao dodatak eritropoetinu (EPO), dovodi do povišenja razine serumskog hemoglobina. Ispitali smo učinak parikalcitola na tjedne potrebe za EPO anemičnih bolesnika sa sekundarnim hiperparatiroidizmom na liječenju redovitom hemodijalizom. Bolesnici i metode. U istraživanje provedeno u periodu od lipnja do prosinca 2007. godine uključeno je 20 klinički stabilnih anemičnih bolesnika sa sekundarnim hiperparatiroidizmom na liječenju hemodijalizom dulje od tri mjeseca u KBC Rijeka. Vrijednosti iPTH uključenih bolesnika bile su veće od 33, 6 ng/ml. Analizirani su serumski kalcij, fosfat, alkalna fosfataza, umnožak CaxP, albumin, feritin, hemoglobin, tjedna doza EPO i tjedna doza parikalcitola. Početna i doza održavanja parikalcitola određivane su tjedno sukladno uputama i važećim smjernicama. Rezultat. U ispitanih su se bolesnika vrijednosti iPTH kretale od 80±35 ng/ml na početku do 42, 1±14, 07 ng/ml na kraju istraživanja. Vrijednosti hemoglobina održavane su tijekom cijelog istraživanja 105-112 g/L. Prosječna doza tjedna doza EPO po bolesniku bila je 4280 IU na početku, a 3240 IU na kraju istraživanja (P<0, 05). U troje je bolesnika tijekom ispitivanja zabilježena prolazna pojavnost hiperkalcemije, a u dvoje je bolesnika doza parikalcitola smanjena za 50% zbog povišenog umnoška CaxP. Zaključak. Liječenje sekundarnog hiperparatiroidizma parikalcitolom je učinkovito u snižavanju serumskog iPTH uz minimalnu pojavnost nuspojava. Smanjenje tjedne doze EPO u anemičnih bolesnika sa sekundarnim hiperparatiroidizmom liječenih parikalcitolom smanjuje ukupni trošak ispravka anemije uz istovjetnu učinkovitost. Točne mehanizme tog djelovanja je potrebno istražiti, a slične rezultate potvrditi kliničkim randomiziranim pokusima.
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
MEDLINE
Scopus
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 062-1081875-0545
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti
Upisao u CROSBI: sracki@medri.hr (sracki@medri.hr), 12. Vel. 2010. u 00:34 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4