crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 444046

Zbornik radova

Autori: Vujičić, Božidar; Orlić, Lidija; Nedeljković, Lela; Devčić, Bosiljka; Rački, Sanjin
Naslov: Parikalcitol je učinkovitiji od kalcitriola u liječenju sekundarnog hiperparatireoidizma u bolesnika na redovitoj hemodijalizi
( Paricalcitol is More Effective Than Calcitriol in the Treatment of Secondary Hyperparathyroidism in the Patients on the Maintenance Haemodialysis )
Izvornik: Liječnički Vjesnik - Glasilo Hrvatskog liječničkog zboraZagreb :
ISSN: 0024-3477
Skup: 5. Hrvatski internistički kongres s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 25-28.09.2008.
Ključne riječi: Parikalcitol ; Kalcitriol ; Dijaliza
( Parikalcitol ; Calcitriol ; Dialysis )
Sažetak:
UVOD: Poremećaj mineralnog metabolizma podrazumijeva sustavni poremećaj metabolizma minerala i kosti koji se manifestira poremećajem prometa kalcija, fosfora, parathormona i vitamina D, koštanom bolesti te patološkim kalcifikacijama krvnih žila i mekih tkiva. Kalcitriol, lijek koji se dugo rabi u prevenciji i liječenju sekundarnog hiperparatireoidizma, dokazano je učinkovit u mnogih bolesnika na redovitoj hemodijalizi. Parikalcitol, novi selektivni aktivator receptora za vitamin D je odnedavno u uporabi u liječenju ovog poremećaja. CILJ: Ispitati učinkovitost parikalcitola na sniženje serumskog iPTH u bolesnika sa sekundarnim hiperparatireoidizmom na redovitoj hemodijalizi prethodno liječenih kalcitriolom. ISPITANICI I METODE: U istraživanje provedeno u periodu od studenog 2007. do lipnja 2008. uključeno je 28 klinički stabilnih bolesnika sa sekundarnim hiperparatireoidizmom liječenih hemodijalizom dulje od tri mjeseca na Zavodu za nefrologiju i dijalizu Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Svi su bolesnici, prethodno liječeni kalcitriolom u svrhu regulacije iPTH, randomizirani u dvije skupine. Prva skupina je i dalje liječena kalcitriolom, a u drugoj je skupini kalcitriol zamijenjen parikalcitolom. Vrijednosti iPTH uključenih bolesnika bile su 33, 6-80 pmol/L. Praćene su vrijednosti iPTH, serumskog kalcija, fosfata, umnoška CaxP, alkalne fosfataze i albumina. Početne i doze održavanja kalcitriola i parikalcitola određivane su tjedno sukladno uputama i važećim smjernicama. REZULTATI: U skupini bolesnika liječenih parikalcitolom (N=12) vrijednosti iPTH su se kretale od 70, 8±33, 6 pmol/L na početku do 27, 7±15, 6 pmol/L na kraju istraživanja (P<0, 001). U skupini bolesnika liječenih kalcitriolom (N=16) vrijednosti iPTH kretale su se od 58, 6±26, 4 pmol/L na početku do 47, 7±14, 4 pmol/L na kraju istraživanja (P=0, 1). Svi su bolesnici završili predviđeno praćenje. U dvoje bolesnika u svakoj skupini je zabilježena prolazna hiperkalcemija. ZAKLJUČAK: Parikalcitol je učinkovitiji od kalcitriola u liječenju sekundarnog hiperparatireoidizma u bolesnika na redovitoj hemodijalizi uz minimalnu pojavnost nuspojava.
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
MEDLINE
Scopus
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 062-1081875-0545
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti
Upisao u CROSBI: sracki@medri.hr (sracki@medri.hr), 12. Vel. 2010. u 00:47 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4