Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 449240

Zbornik radova

Autori: Ledić, Jasminka; Ćulum, Bojana
Naslov: Koncepcije građanina i granske kompetencije - implikacije za obrazovne programe
( Citizesnhip Conceptions and Competences - Implications for Educational Programmes )
Izvornik: Zbornik radova 4. međunarodne konferencije Neformalno obrazovanje i informalno učenje odraslih = Non-formal adult education and informal adult learning: book of proceedings of the international conference / Matijević, Milan ; Žiljak, Tihomir (ur.). - Zagreb : Hrvatsko andragoško društvo , 2009. 45-56 (ISBN: 978-953-98811-3-7).
Skup: Međunarodna konferencija Neformalno obrazovanje i informalno učenje odraslih (4 ; 2009)
Mjesto i datum: Šibenik, Hrvatska, 29.-31.05. 2009.
Ključne riječi: građanske kompetencije; civilno zalaganje; koncepcije kompetentnog građanina; orijentacije građanina; obrazovanje za aktivno građanstvo
( citizenship conceptions; civic competences; civic engagement; citizenship education )
Sažetak:
Aktivno građanstvo ključno je u održavanju zdrave demokracije i (obrazovni) ideal kojem valja težiti u suvremenom društvu. Pitanje koncepcija (aktivnog) građanstva i građanskih kompetencija koje najbolje odgovaraju demokraciji, oduvijek je žarište rasprave brojnih filozofa, politologa i povjesničara. Poznavanje različitih koncepcija poželjnog, odnosno ''dobrog građanina' nužno je zbog implikacija koje (ne)prihvaćanje istih ima na obrazovne programe. U radu se raspravlja o temeljnim karakteristikama kompetentnog građanina u demokratskom sistemu i koncepcijama građanina, od kojih je svaka povezana s odgovarajućim konceptom razumijevanja demokracije. U fokusu rada su temeljna obilježja i argumentacija koncepcije građanina koje postavljaju Boyte i Karri (2000): (I) građani kao glasači određenog političkog sustava, (II) građani koji iskazuju brigu za zajednicu i (III) građani koji doprinose stvaranju javnog dobra i rješavanju problema zajednice te orijentacije građanina kako ih definiraju Westheimer i Kahne (2004): (I) orijentacija građanina prema osobnoj odgovornosti, (II) aktivnoj participaciji te (III) pravdi odnosno društvenoj jednakosti. Autorice raspravljaju o koncepcijama građanina i građanskim kompetencijama koje ih prate. Koncepcije građanina važno je razlikovati zbog načina na koji svaka od njih oblikuje pristupe obrazovanju za aktivno građanstvo, načina na koji se pojavljuje u aktualnim kurikulumima i gradi u ishode učenja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 066-0661686-1121, 009-0000000-0931
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Pedagogija
Upisao u CROSBI: bculum@ffri.hr (bculum@ffri.hr), 19. Ožu. 2010. u 13:02 sati